Vestiging Amsterdam

  • Jollemanhof 12
  • 1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
btw
NL8223.30.040.B01
Terug naar overzicht

Btw-verlegging bij het leveren van telecommunicatiediensten nu verplicht!

6 september 2017 Door

De Nederlandse overheid heeft recent geconstateerd dat Nederland een verlies van btw-inkomsten heeft geleden vanwege btw-(carrousel)fraude bij telecommunicatiediensten tussen ondernemingen. Staatssecretaris Wiebes heeft daarom besloten om vanaf 1 september 2017 de btw-verleggingsregeling tussen ondernemers die telecommunicatiediensten leveren verplicht te stellen.

Aanleiding verplichte btw-verleggingsregeling

De aanleiding voor de verplichte btw-verleggingsregeling is de gesignaleerde btw-fraude. Fraudeurs hebben via verschillende bedrijven in diverse landen telecommunicatiediensten ingekocht vrij van btw. Vervolgens hebben de fraudeurs deze telecommunicatiediensten in eigen land doorverkocht met btw. Deze btw wordt vervolgens niet afgedragen aan de fiscus, terwijl de afnemers van de betreffende telecommunicatiediensten wel recht hebben op teruggave van de door hen betaalde btw. Dit heeft een verlies van btw-inkomsten door de overheid tot gevolg.

Wat betekent de verplichte btw-verleggingsregeling nu voor ondernemingen?

  • Ondernemingen die: (i) in Nederland zijn gevestigd; en (ii) telecommunicatiediensten inkopen bij een Nederlandse toeleverancier; en deze telecommunicatiediensten doorleveren aan ondernemers die tevens eindgebruiker zijn van de betreffende telecommunicatiediensten, moeten zelf de verschuldigde btw over de ingekochte telecommunicatiediensten rapporteren in hun aangifte.
  • Ondernemingen die: (i) in Nederland zijn gevestigd; en (2) telecommunicatiediensten leveren aan Nederlandse ondernemingen die deze telecommunicatiediensten doorverkopen, mogen geen btw meer berekenen over deze leveringen van telecommunicatiediensten. Op de factuur moet worden vermeld dat de btw is verlegd.

Levert u telecommunicatiediensten aan ondernemers die in het buitenland of koopt u dergelijke diensten in van buitenlandse toeleveranciers? Dan verandert er niets.

 

Juridische documenten nodig?

Bij JuriDox maakt u zelf de juridische documenten die u nodig heeft. De slimme software loodst u met duidelijke vragen door de juridische kennis van hun kennispartners, waaronder ICTRecht, zodat u binnen enkele minuten een juridisch document op maat heeft. Mocht u daarna uw document willen laten screenen, heeft u vragen of wilt u anderszins juridisch meerwerk? Dan staan wij voor u klaar.

> Maak uw juridische documenten zelf op JuriDox.nl

Sten Demon

Juridisch adviseur

Sten Demon werkt als juridisch adviseur bij ICTRecht en is gespecialiseerd in IT-contracten. Hij houdt zich vooral bezig met de juridische aspecten van clouddienstverlening en het waarborgen van de continuïteit van bedrijfskritische clouddiensten tegen faillissementen. Sten geeft praktisch juridisch advies bij complexe vraagstukken van zowel leveranciers als afnemers van clouddiensten.

 


Er is één reactie

  1. En wanneer we deze telecommunicatiediensten doorleveren aan ondernemers die tevens eindgebruiker zijn van de betreffende telecommunicatiediensten, maar zij deze diensten wel beschikbaar stellen aan derden zoals bijvoorbeeld een openbaar gasten wifi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie