Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Nieuwe wet tegen onredelijke betalingstermijnen

Op dit moment gelden er voor bedrijven onderling (B2B) nog geen strenge regels over betalingstermijnen. Als gevolg daarvan dwingen grote ondernemingen (met een sterke onderhandelingspositie) vaak lange betalingstermijnen af bij kleinere toeleveranciers. Vanaf 1 juli 2017 wordt een nieuwe wet tegen onredelijk lange betalingstermijnen van kracht die het MKB moet beschermen.

Huidige situatie met betalingstermijnen

Al in 2011 werd er een Europese richtlijn aangenomen om onredelijk lange betalingstermijnen in B2B-relaties tegen te gaan. Deze Europese richtlijn werd in 2013 geïmplementeerd in de Nederlandse wet. Sindsdien geldt als uitgangspunt een betalingstermijn van 30 dagen, maar bedrijven mogen contractueel van deze wettelijke hoofdregel afwijken. De wet biedt in ieder geval ruimte om de betalingstermijn te verruimen tot 60 dagen. Als dat niet ‘kennelijk onbillijk’ is voor de toeleverancier, mag er ook een betalingstermijn van meer dan 60 dagen worden afgesproken.

Omdat er op dit moment contractueel nog vrij veel ruimte is, hebben grote ondernemingen de mogelijkheid om bij kleinere toeleveranciers een lange betalingstermijn af te dwingen. Vanwege de zwakkere onderhandelingspositie van de toeleverancier, worden betalingstermijnen van soms wel 120 dagen of meer overeengekomen.

Veranderingen voor betalingstermijnen per 1 juli 2017

Om het MKB te beschermen tegen onredelijk lange betalingstermijnen, worden de teugels in Nederland vanaf 1 juli 2017 verder aangetrokken. De Nederlandse wet wordt dan strenger dan de Europese richtlijn voorschrijft.

Onder de nieuwe wet mogen grote ondernemingen met MKB-leveranciers géén betalingstermijn afspreken van meer dan 60 dagen. Wordt er toch een langere termijn overeengekomen, dan is deze afspraak ‘nietig’. In dat geval geldt van rechtswege (automatisch) de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen.

Wettelijke rente voor handelstransacties

Betaalt de schuldenaar niet binnen 30 dagen, dan is hij wettelijke handelsrente verschuldigd over de termijn die de 30 dagen overschrijdt. De wettelijke rente wordt jaarlijks vastgesteld en staat op dit moment op 8 procent. De vordering op handelsrente is overigens 5 jaar lang afdwingbaar. De leverancier kan dus ook handelsrente vorderen nadat de factuur is betaald of de handelsrelatie is geëindigd.

 

Juridische documenten nodig?

Met de generatoren van ICTRecht op JuriDox.nl kunt u snel en tegen een gunstig tarief zelf uw juridische documenten opstellen. U vindt al uw arbeidsrecht, ICT, privacy en andere documenten voor uw onderneming bij JuriDox.

Bram de Vos

Juridisch adviseur

Bram de Vos werkt als juridisch adviseur bij ICTRecht en is gespecialiseerd in juridische vragen rondom cloud computing en fintech. Bram houdt zich bezig met het opstellen en uitonderhandelen van IT-contracten en adviseert onder andere in complexe IT-migratietrajecten. Hij heeft ervaring met contractenrecht en intellectueel eigendomsrecht. Ook adviseert hij over vragen met betrekking tot financieel recht, privacy en telecommunicatierecht.


Er zijn 2 reacties

    1. Beste Henk,
      Er bestaat geen wettelijke minimum betalingstermijn, maar de termijn moet wel redelijk zijn. Wat “redelijk” is, bepaalt de rechter aan de hand van de omstandigheden van het geval. Een betalingstermijn van 8 uur lijkt op het eerste gezicht in ieder geval (zeer) onredelijk. We raden aan om dit zo snel mogelijk te bespreken met de wederpartij. Dergelijke problemen kunnen beter van tevoren besproken en uit-onderhandeld worden zodat later problemen en wellicht een dure en tijdrovende gang naar de rechter kunnen worden voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie