Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Handelsnamen in domeinnamen, hoe zat dat ook alweer?

In mijn vorige blogpost beschreef ik wat de juridische aandachtspunten zijn bij het opnemen van andermans merk in een domeinnaam. In deze post ga ik het hebben over handelsnamen in domeinnamen. Want wat zijn de regels over het opnemen van een handelsnaam in uw domeinnaam? Wanneer is er sprake van handelsnaaminbreuk? En wanneer er sprake is van inbreuk, moet u de domeinnaam dan meteen overdragen?

Handelsnaam in uw domeinnaam

De naam van een bedrijf is een handelsnaam. Juridisch gezien is de naam van een bedrijf pas een handelsnaam indien het bedrijf met zijn handelsnaam naar buiten treedt. Het bedrijf kan bijvoorbeeld middels visitekaartjes, briefpapier en een website – die is gekoppeld aan een domeinnaam – naar buiten treden. Op zijn website vermeldt het bedrijf bijvoorbeeld groot zijn naam/logo in de header en op de contactpagina staat zijn bedrijfsnaam weergeven. Een handelsnaam kan hetzelfde zijn als de domeinnaam, maar dit is niet altijd het geval. Onze handelsnaam (ICTRecht) komt terug in onze domeinnaam. Maar er zijn genoeg bedrijven die hun handelsnaam niet hebben opgenomen in de domeinnaam, of zelfs een handelsnaam van een ander hanteren in hun domeinnaam. Dit laatste kan onrechtmatig zijn.

Inbreuk op het handelsnaamrecht

Kortgezegd mag uw concurrent geen handelsnaam voeren die hetzelfde is of verwarrend veel lijkt op uw handelsnaam wanneer u deze handelsnaam al eerder gebruikte. Dit geldt ook als de handelsnaam beschrijvend of niet origineel is.

Praktijkvoorbeeld handelsnaam en domeinnaam 1

Zoals in de eerste alinea omschreven kan een handelsnaam overeenkomen met de domeinnaam (ICTRecht), maar het kan ook zo zijn dat de domeinnaam en handelsnaam anders zijn. Stel dat er een ander bedrijf de domeinnaam www.ict-recht.nl gebruikt en met de website op deze domeinnaam naar buiten treedt onder de handelsnaam Hogeschool van Amsterdam. In dit geval zal er waarschijnlijk geen sprake van handelsnaaminbreuk. De handelsnaam Hogeschool van Amsterdam is niet hetzelfde of verwarrend ten opzichte van de handelsnaam ICTRecht en daarnaast is de Hogeschool van Amsterdam een opleider terwijl ICTRecht een juridisch adviesbureau is.

Gebruikt een ander bedrijf of concurrent toch een soortgelijke handelsnaam op een website in een soortgelijke branche en ontstaat daardoor een kans op verwarring, dan is er waarschijnlijk sprake van handelsnaaminbreuk. Indien er inderdaad sprake is van handelsnaaminbreuk kunt u de concurrent sommeren de domeinnaam over te dragen en/of het gebruik van de domeinnaam te staken. Deze laatste eis kwam recent aan bod in de zaak The Office Operators BV. – Bouwens.

Praktijkvoorbeeld handelsnaam en domeinnaam 2

The Office Operators is een bedrijf dat flexwerk- en vergaderplekken aanbiedt en is sinds 2010 houder van de domeinnaam www.theofficeoperators.nl. Het vrouwelijk personeel draagt rode jurken, dit is ook te zien op de gekoppelde website. De concurrent Bouwens& is sinds 2015 houder van de domeinnaam www.theofficehost.nl en treedt sinds 2016 op deze domeinnaam naar buiten als The Office Host (powered by Bouwens&).

Op de contactpagina van de website staat duidelijk Bouwens& als handelsnaam weergegeven. Bouwens& biedt receptie-, beveiligings- en chauffeursdiensten aan voor bedrijven en op hun website is op de homepage een vrouw afgebeeld in een rode jurk. The Office Operators vindt dat er sprake is van handelsnaaminbreuk en eist onder andere staking van het gebruik van de domeinnaam www.theofficehost.nl

Volgens de rechter is er op het eerste oog gelijkenis aanwezig tussen de handelsnamen in combinatie met de rode jurken. De zaak krijgt een spoedeisend belang en komt vervolgens voor de voorzieningenrechter in kort geding. Daar gaat de rechter in op de vraag of er door de aard en plaats van ondernemingen kans op verwarring is bij het publiek. De plaats van beide ondernemingen – beide werkzaam in Amsterdam – komt overeen. De aard van de ondernemingen komt echter niet overeen. Het publiek van partijen wordt vermoed deskundig te zijn en de concurrent vermeldt in iedere communicatie Bouwens&. Verwarringsgevaar is daarom niet aanwezig en de eis van The Office Operators wordt het afgewezen.

In deze zaak is er kortgezegd volgens de voorzieningenrechter geen sprake van handelsnaaminbreuk omdat beide bedrijven op de domeinnamen anders naar buiten treden en beide in een andere branche werkzaam zijn. Hierdoor is de voorzieningenrechter van mening dat er van verwarring geen sprake is.

Hoewel de voorzieningenrechter stelt dat niet is gebleken dat daadwerkelijk verwarring zich heeft voorgedaan, heb ik enigszins mijn twijfels bij deze stelling.

theofficehost vs theofficeoperators - case handelsnamen en domeinnamen

Voor een onoplettende bezoeker vind ik het niet direct duidelijk met wie ik te maken krijg bij een bezoek aan de websites. Op de website van Bouwens& staat in de header de naam “The Office Host” groter weergegeven dan de handelsnaam “Bouwens&” en hebben ze het op de homepage over “kantooromgeving”. Iets waar The Office Operators bezoekers van haar website ook heel goed mee van dienst kan zijn. Dan is er nog niets eens gesproken over de rode jurken.

De uitkomst van domeingeschillen zijn op voorhand niet altijd even goed voorspelbaar. Ga daarom dan ook niet direct over tot overdracht van de domeinnaam indien u een sommatiebrief ontvangt. Soms kan het aanpassen van uw website ook tot een oplossing leiden. Houd wel altijd in gedachten om problemen te voorkomen dat de Handelsnaamwet eist dat er verwarring kan ontstaan tussen twee handelsnamen. In de praktijk wordt inbreuk snel aangenomen indien de twee handelsnamen op elkaar lijken, mits de branches – waar de twee handelsnamen werkzaam in zijn – ook hetzelfde zijn.

 

Geschillen over domein, merk of handelsnaam

Geschillen over domeinnamen en merken of handelsnamen komen regelmatig voor. Ook als de domeinnaam geheel te goeder trouw geregistreerd of gebruikt wordt.

 

Charlotte Amson

Oud medewerker

Oud medewerker ICTRecht.


Er zijn 12 reacties

 1. Hoe zit het met de volgende situatie: iemand koopt een domeinnaam, maar heeft niet de handelsnaam. Daarna gaat iemand werken onder die handelsnaam, maar heeft de domeinnaam niet.

  Hoe los je dit op?

  1. Dag Chanel,

   Bij domeinnamen geldt; wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

   Op basis van het handelsnaamrecht kan degene met de handelsnaamrechten niet de domeinnaam opeisen, omdat er geen sprake is van handelsnaaminbreuk.

   In de door jou geschetste situatie dient degene met de handelsnaam een andere domeinnaam te registreren.

  2. Maar hoe zit wanneer je een domeinnaam vast legt op een merk dat niet als intellectueel eigendom is geregistreerd. Het merk bestaat al wel maar heeft geen vermelding. Daarbij verkopen wij dat product dus hebben wij een financieel belang. Wanneer ik de domeinnamen vastleg moet ik deze zomaar inleveren wanneer de tegenpartij hier om vraagt?

 2. Onze domeinnaam groepenkast- meterkast-vervangen.nl wat de website URL is voor ons bedrijf Hillebrand Elektroservice is bijna letterlijk overgenomen door een ander bedrijf die in dezelfde markt opereert. De domeinnamen groepenkastmeterkastvervangen.nl en meterkastgroepenkastvervangen.nl (dus zonder de tussenliggende streepjes) worden gebruikt door een concurrent. Mag dit zomaar? Er is hierdoor veel verwarring ontstaan bij onze klanten.

 3. Hoi Bart,

  Van handelsnaaminbreuk is er vermoedelijk geen sprake, aangezien er geen website draait op de domeinnamen groepenkastmeterkastvervangen.nl en meterkastgroepenkastvervangen.nl.

  Het kan wel zo zijn dat de registratie van deze domeinnamen aangemerkt kan worden als “registratie te kwader trouw”.

  Dit kan het geval zijn indien de wederpartij de domeinnaam hoofdzakelijk heeft geregistreerd om deze tegen een hoger bedrag door te verkopen. Ook het registreren van de domeinnaam om jou dwars te zitten – bijvoorbeeld het verstoren van jouw activiteiten – kan duiden op registratie/gebruik te kwader trouw. Daarnaast kan er sprake zijn van te kwader trouw indien de wederpartij commercieel voordeel haalt door het lokken van bezoekers middels verwarring die kan ontstaan met de handelsnaam.

 4. Hi Charlotte,

  Ik heb een vraag ik wil graag een webwinkel openen met baby kleding. Nu ben ik een Blog tegen gekomen die affiliate doet op artikelen van andere website en hun kinder producten promoot en hier een leuk artikel omheen schrijft. Het enigste verschil in onze website namen zijn dat zij een : tussen hun naam hebben en ik niet. (bij mij is dit 1 woord zeg maar) Wij hebben beide dezelfde naam, mag dit ivm dat hun een blog zijn? en gelden hier andere regels voor als hun zelf geen producten verkopen en ik wel?

  Alvast bedankt!

  1. Beste Bibi,
   Hartelijk bedankt voor uw reactie. Handelsnamen behoren alleen toe aan bedrijven. Een particulier die af en toe iets verkoopt, heeft nog niet automatisch een handelsnaam. Er moet echt sprake zijn van beroepsmatig handelen onder die specifieke naam. Het is dan ook de vraag of de naam in de domeinnaam écht een handelsnaam is van de blogger. De blogger moet echt naar buitentreden onder die naam alsof het zijn bedrijfsnaam is. Als op de website een andere bedrijfsnaam wordt genoemd, valt dat weer makkelijker te betwisten.
   Mocht het toch wel echt een handelsnaam zijn, dan is het de vraag of dit verwarring kan opleveren. Zoals je het omschrijft lijkt dat niet het geval. Jij wilt kinderkleding verkopen, maar de blogger doet dat niet. Daarmee zitten jullie kort gezegd, niet in elkaars vaarwater. Verwarring tussen de twee ondernemingen is dan niet aannemelijk. Mocht de domeinnaam een beschermd merk zijn, dan gelden daar overigens wel weer andere regels voor.

 5. Stel dat ik een webshop voor tuinmeubelen wil openen op mijn geregistreerde domeinnaam: http://www.tuinmeubelen.nl.

  Ik neem geen merkregistratie of bescherming.

  Een jaar later openen 2 webshops die ook tuinmeubelen aanbieden namelijk een amerikaanse concurrent op de domeinnaam ‘www.tuinmeubelen.com’ en een Spaanse concurrent op ‘www.tuinmeubelen.es’.

  Kan dit? Zoja, kan ik dit vermijden?

  Alvast hartelijk bedankt!

  1. Beste Bert,

   De domeinnaam tuimeubelen.nl kan worden aangemerkt als handelsnaam wanneer dit de naam is waaronder de onderneming wordt gedreven. Dit betekent dat alle communicatie onder de naam “tuinmeubelen.nl” dient plaats te vinden om als handelsnaam te kunnen gelden. Wanneer onder de naam tuinmeubelen.nl daadwerkelijk tuinmeubelen worden verkocht, spreken we van een beschrijvende handelsnaam. De beschermingsomvang van beschrijvende handelsnamen is vele malen kleiner dan voor zelf bedachte fantasienamen. Slechts onder bijkomende omstandigheden is het gebruik van dergelijke beschrijvende handelsnamen onrechtmatig en kan hiertegen worden opgetreden. In de literatuur is te lezen dat een bijkomende omstandigheid kan zijn dat een beschrijvende handelsnaam door inburgering ‘onderscheidend vermogen’ heeft gekregen en daarmee toch in aanmerking komt voor bescherming. Degene die de beschrijvende handelsnaam voert, zou moeten bewijzen dat zij ‘een eigen plaats op de markt heeft verworven’. Indien dit niet voor jou geldt, dan is het heel moeilijk om op te treden tegen het gebruik van tuinmeubelen.com of tuinmeubelen.es.

 6. Ik registreer een reeks domeinnamen
  als
  hopperdeplop.be
  hopperdeplop.nl
  hopperdeplop.com

  hopperdeplop bestond niet als domeinnam

  Moet ik dan best de ‘merknaam’ hopperdeplop registreren (bv europees)?

  Indien ik dit niet doe kan dan een concurrenr de merknaam hopperdeplop registreren en me nadien dwingen niet langer hopperdeplop.be enz. te gebruiken ?

  1. Beste Hendrik,
   Als je een domeinnaam registreert is het niet verplicht om ook Hopperdeplop als merknaam te registreren. Het is echter wel mogelijk via het merkendepot tegen betaling. Door Hopperdeplop te gebruiken, verkrijg je een handelsnaamrecht. Indien Hopperdeplop door een andere partij wordt ingeschreven als merk, krijg je dus de situatie dat er een oudere handelsnaam bestaat tegen een jonger merkrecht. De merkhouder kan dan weinig doen, want de houder van een ouder recht staat meestal sterker. Hij kan u dus ook niet dwingen om uw domeinnaam af te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie