Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

ACM beboet webwinkels wegens overtreden retourregels

27 september 2016 Door

Juridisch Product

Speciaal voor startende webshops heeft ICTRecht een starterspakket ontwikkeld dat u in één keer alle juridische documenten levert die u nodig heeft.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een boete opgelegd aan het bedrijf T.O.M. bv omdat de door de onderneming geëxploiteerde webwinkels niet aan de wetgeving voldoen of hebben voldaan. Opvallend in dit geheel: het bedrag is nogal fors, namelijk €500.000.

Het persbericht van de ACM is duidelijk, het beboette bedrijf overtrad stelselmatig de regels aangaande retourneren en terugbetalen. Klanten kregen te weinig terugbetaald, te laat terugbetaald of kregen een tegoedbon, terwijl er gewoon geld terugbetaald moest worden. De ACM geeft aan dat er een groot onderzoek aan vooraf is gegaan. Vooralsnog kunnen wij er vanuit gaan dat dat klopt.

Duidelijke verplichtingen voor klant en webwinkel bij retour product

De wetgeving is op zich helder en geeft de winkel, maar ook de klant verplichtingen waaraan voldaan moet worden bij een retour. De klant heeft (kort gezegd) 14 dagen om aan te geven dat hij van de overeenkomst af wil, waarna hij het product ook moet retourneren. De winkel moet zo snel mogelijk (na moment van ontbinding van de overeenkomst), uiterlijk binnen 14 dagen terugbetalen. Hierbij moeten alle door de klant betaalde bedragen (op wat uitzonderingen na) terug betaald worden en zijn enkel de retourkosten voor de klant, mits dit duidelijk door de ondernemer is gecommuniceerd. Heeft de klant met geld betaald, dan moet hij ook het bedrag terugkrijgen en mag een tegoedbon alleen uitgekeerd worden als hij er zelf om vraagt. Heeft hij betaald met een bon, dan mag er uiteraard ook in de vorm van een bon worden terugbetaald.

Onderzoek naar praktijk van retourproces

Wat ik zo snel opmaak uit het persbericht is dat er een onderzoek is gestart op basis van klachten en op basis van echte bestellingen. Een bedrijf kan op de website immers volledig voldoen aan zijn informatieplicht aangaande retourneren, maar kan er in de praktijk een potje van maken. De praktijk is in mijn ogen wel een stuk belangrijker dan in dit geval de theorie.

Daarom zou een boete enkel op het ontbreken van bepaalde informatieplichten onrechtvaardig aanvoelen als een winkel verder geen klachten heeft en altijd netjes alles terugbetaalt. Nu lijkt het te gaan om foutieve informatie én foutieve afhandeling. De wet is ook tweeledig, omdat er goede informatie moet worden gegeven én omdat er verplichtingen worden opgelegd aan de klant en winkel.

Check, check, dubbelcheck van informatieplichten en naleving in de praktijk

Dat er nu wordt doorgepakt door de ACM is des te meer reden om na te gaan of uw webshop aan de regels voldoet (informatieplichten) en of u deze in de praktijk ook naleeft. Hoewel de boete nogal hoog is, heeft deze hierdoor wel een afschrikkend werking.

Maarten Braun

Oud-medewerker

Maarten Braun is een oud-medewerker van ICTRecht.


Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie