Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

De wet meldplicht datalekken is van kracht

4 januari 2016 Door

Vandaag is, voor de meesten van ons, de eerste werkdag van het nieuwe jaar. Op privacygebied is er sinds afgelopen vrijdag (1 januari) het een en ander veranderd. Heeft u zich al voldoende voorbereid, of is er werk aan de winkel?

Het College bescherming persoonsgegevens heet vanaf nu Autoriteit Persoonsgegevens (al hebben ze dat zelf nog niet aangepast op hun website) en is te bereiken via autoriteitpersoonsgegevens.nl. Naast de nieuwe naam heeft de AP, in tegenstelling tot haar voorganger, nu ook een behoorlijke boetebevoegdheid. Per afgelopen vrijdag bedragen de maximale boetes € 820.000,- of 10% van de jaaromzet per overtreding.

De afgelopen tijd is er veel over te doen geweest, maar sinds afgelopen vrijdag staat hij dan toch echt in de wet: de meldplicht datalekken. Het nieuwe artikel 34a uit de Wet bescherming persoonsgegevens verplicht de verantwoordelijke voor de verwerking om inbreuken op de beveiliging te melden bij de AP en in sommige gevallen ook bij de betrokkenen.

In onze factsheet kunt u lezen wat de meldplicht voor u gaat betekenen.

Update: Met de intreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) komen er nieuwe regels voor datalekken en de registratie.

 

ICTRecht Academy

Wat staat er in een bewerkersovereenkomst en hoe onderhandel je daar over? Hoe zit het met de Meldplicht Datalekken en hoe bereid ik mijn organisatie voor op de Algemene Verordening Gegevensbescherming? Met de trainingen van ICTRecht Academy krijgt u praktische antwoorden op deze vragen.

 

Peter Kager

Directeur ICTRecht Privacy

Peter is directeur van ICTRecht Privacy. Peter staat opdrachtgevers bij op het gebied van privacy, cookies, e-commerce, consumentenrecht en webdevelopment. Hoewel het juridische aspect hierbij centraal staat, maakt Peter dagelijks de koppeling met de praktische kant door het opstellen van adviezen en overeenkomsten, het begeleiden van samenwerkingen en het geven van trainingen en lezingen.