Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Waarom zijn artikelkopjes niet relevant in het contract?

1 mei 2015 Door

Vrijdag contractdag: wat staan er toch een rare clausules in veel ICT-contracten. Bij het schrijven van ons Handboek ICT-contracten kwamen we er heel wat tegen, en in deze vrijdagmiddagreeks bespreken we de meest in het oog springende. Vandaag: waarom zijn artikelkopjes niet relevant in het contract?

The section headings contained in this Agreement are for reference purposes only and shall not affect in any way the meaning or interpretation of this Agreement.

Met een headings-artikel wordt bepaald dat de kopjes (headings) boven artikelen, en vaak ook de inleidende vetgedrukte korte aanduiding van artikelen, geen deel uitmaken van de overeenkomst.

Wederom komt deze clausule uit de Amerikaanse rechtspraktijk, waar vaste jurisprudentie is dat uit kopjes en dergelijke de bedoeling van partijen volgt, hetgeen de toepasselijkheid van een artikel kan beperken (vergelijk de systematische wetsinterpretatie in Nederland). In Nederland is ons geen jurisprudentie bekend waarin dit speelt. Tegelijk kunnen wij ons ook niet voorstellen dat het opnemen van een dergelijke clausule kwaad kan.

De Haviltex-norm brengt met zich mee dat naar de bedoelingen van partijen wordt gekeken, en de kopjes kunnen daarbij van invloed zijn (zie ook de jurisprudentie aangehaald onder “Entire agreement” vorige week). Het opnemen van deze clausule zal dus naar Nederlands recht waarschijnlijk geen effect hebben.

handboek-ict-contracten-3d-75pxKoop het Handboek ICT contracten!
Meer lezen over deze en andere, wél nuttige contractsclausules? Bestel dan nu het Handboek ICT-contracten. In een kleine 300 pagina’s worden meer dan 30 ICT-contracten en meer dan 50 verschillende contractsclausules in detail besproken. Inclusief voorbeeldteksten, alternatieven en analyse.

Steven Ras

Algemeen directeur

Steven Ras is algemeen directeur bij ICTRecht. Hij is gespecialiseerd in ICT en recht en dan met name op het gebied van ICT-contracten, digitaliseringstrajecten (elektronische handtekening), e-commerce, cloud- en privacyvraagstukken.

Juist vanwege zijn achtergrond als internetondernemer heeft hij veel belangstelling voor het internetrecht en de daarmee samenhangende juridische vraagstukken. Binnen ICTRecht houdt Steven zich tevens bezig met innovaties, acquisitie en klantcontacten.


Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie