Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Zijn bedrijfsgegevens persoonsgegevens?

29 september 2014 Door

Een online schandpaal voor bedrijven: het Nationaal Wanbetalers Register heeft een zwarte lijst gepubliceerd voor wanbetalende bedrijven. Betaalt een bedrijf niet? Dan worden bedrijfsnaam en KVK-nummer opgenomen in een openbare database en online gepubliceerd. Met een beetje pech komt bij het opvragen van een bedrijfsnaam in Google, deze lijst ook nog in de top-10 van zoekresultaten te staan. Grote kans dat toekomstige klanten twee keer nadenken voordat ze met een bedrijf uit deze lijst in zee gaan. Eigen schuld dikke bult, dan had je maar moeten betalen. Of mag dit misschien toch niet omdat bedrijfsnaam en KVK-nummer aangemerkt kunnen worden als persoonsgegevens?

De Rechtbank Amsterdam heeft geoordeeld dat het opnemen van een bedrijfsnaam en KVK-nummer in een ‘nationaal wanbetalersregister’ onrechtmatig is. Het openbaar zwart maken van bedrijven is volgens de Rechtbank niet proportioneel en subsidiair gelet op de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), en dient in ieder geval beperkt te blijven tot een nauw omschreven kring van gebruikers. Een dergelijke lijst mag dus niet zomaar voor iedereen op het internet toegankelijk worden gemaakt.

Maar kunnen bedrijfsgegevens wel worden aangemerkt als persoonsgegevens? Want wat zijn persoonsgegevens nou precies? De wet omschrijft een persoonsgegeven als volgt: ’Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.’’

Een persoonsgegeven zegt dus iets over een natuurlijk persoon. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) stelt daarom dat gegevens over organisaties, zoals bedrijven en stichtingen, geen persoonsgegevens zijn in de zin van de Wbp. Er is wel sprake van een persoonsgegeven indien de gegevens herleidbaar zijn naar een persoon, zoals bij een eenmanszaak of indien het gegevens betreffende een individuele bestuurder zijn.

Uiteraard kan geoordeeld worden dat het mogelijk is om aan de hand van bedrijfsnaam en KVK-nummer herleiding naar een persoon plaats te laten vinden, maar waar ligt dan de grens? In dat geval kan (bijna) elk gegeven als persoonsgegeven aangemerkt worden. Wellicht is de Rechtbank tot dit oordeel gekomen omdat bij het publiceren van een dergelijke ‘zwarte lijst’, het niet haalbaar is een onderscheid te maken tussen bedrijfsgegevens en bedrijfsgegevens zijnde persoonsgegevens. Het CBP oordeelt namelijk indien dit niet haalbaar is geval álle gegevens als persoonsgegevens behandeld moeten worden.

Dit lijkt mij echter niet het geval, aangezien je een bedrijf moet aanmelden voor deze ‘zwarte lijst’. De gegevens worden dus niet automatisch gepubliceerd, hiervoor dient eerst een actieve handeling verricht te worden. Voordat de gegevens geplaatst worden kan daarom ook eenvoudig gecheckt worden of het om een eenmanszaak of misschien zelfs een individuele bestuurder gaat.

Desondanks is het oordeel van de Rechtbank gunstig voor de eiser, daarvan is namelijk de bedrijfsnaam ondertussen uit de database verwijderd. Nu nog netjes blijven betalen!

> Bekijk al onze privacyadviezen & -diensten

 

Lisette Chew-Meij

Directeur ICTRecht Privacy

Lisette Chew-Meij is directeur van ICTRecht privacy. Lisette is gespecialiseerd in de juridische aspecten van privacy en Big Data. Zij houdt zich bezig met ingewikkelde privacyvraagstukken en voert privacyaudits uit bij organisaties.

Daarnaast is zij lid van the International Association of Privacy Professionals (IAPP) en is zij Certified Information Privacy Professional/Europe, United States en Asia (CIPP/E, CIPP/US en CIPP/A), Certified Information Privacy Manager (CIPM) én Certified Information Privacy Technologist (CIPT). Tevens heeft zij de erkenning ‘Fellow of Information Privacy’ (FIP) van de IAPP ontvangen.

 


Er zijn 4 reacties

  1. Uitspraak niet gelezen, maar kan me voorstellen dat argument is geweest dat bij eenmanszaken de kvk gegevens ook echt daadwerkelijk persoonsgegevens zijn (is in dat geval sofi-nummer niet zelfs automatisch kvk-nummer?)

    Daarnaast wel opvallend dat deze oprekking van het begrip persoonsgegeven wel voor “ophef” zorgt terwijl het oprekken van identificeren naar individualiseren door het CBP door bijna iedereen voor zoete koek wordt geslikt.

  2. Gelet op de verplichte inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het feit dat die inschrijving mede bedoeld is om zekerheid en vertrouwen in het handelsverkeer te versterken is de uitspraak eigenlijk een beetje merkwaardig.

    “Wij willen ondernemers van dienst zijn door hen in staat te stellen veilig zaken te doen” zegt de KvK.
    En “Wij bieden ondernemers ondersteuning waar de markt het (nog) niet zelf oppakt en waar kwaliteiten als betrouwbaarheid en onafhankelijkheid gewenst zijn.”

    De Greykist/Blacklist had dan ook zonder meer op het terrein van de KvK gelegen.
    Kennelijk pakten ondernemers het liever zélf op.
    Volgens geluiden bij ondernemers en rechtspersonen (o.a. VvE’s) moet die ‘Nieuwe KvK’ zich voor zijn geld wat meer bezig houden met nuttige zaken i.p.v. vrijblijvende modieuze informatiediensten.

  3. Beste Richard, voor het aanmelden van een wanbetaler is onderstaande van belang:

    Uw vordering is maximaal 3 jaar oud en dient onbetwist te zijn. Een vordering is onbetwist indien niet door uw debiteur is gereclameerd, dan wel indien uit de feiten en omstandigheden onomstotelijk de juistheid van de vordering kan worden vastgesteld. Een vonnis waarin uw debiteur tot betaling is veroordeeld geldt tevens als onbetwiste vordering.

    Een openstaande vordering is dus, mits aan de voorwaarden voldaan, voldoende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie