Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Welke rechten claimt Google bij Google Drive?

Oh jee, is Google eigenaar van alles dat je op Google Drive parkeert? De discussie op Twitter en elders is weer losgebarsten. De Terms of Service van de dienst bevatten érg brede formuleringen waardoor mensen zich gaan afvragen wat Google allemaal van plan is. Maar gaan ze echt zo ver als mensen denken? Kan Google je content zomaar commercieel gaan exploiteren?

Zoals elke online dienst heeft Google Terms of Service die bepalen wat zij mogen en wat gebruikers moeten (en wat gebruikers niet mogen). Googles aanpak is om algemene regels te stellen voor ál haar diensten, en dat is op zich overzichtelijk maar het probleem is dat je dan hele generieke zinnen krijgt die voor velerlei interpretaties vatbaar zijn.

Specifiek over content staat er allereerst deze geruststellende zin:

You retain ownership of any intellectual property rights that you hold in that content. In short, what belongs to you stays yours.

Dat is heel fijn, maar het is juridisch ook onmogelijk om intellectuele-eigendomsrechten op te eisen via algemene voorwaarden. Dus dit zegt eigenlijk niets.

Waar het om gaat is welke gebruiksrechten (licentie) je Google geeft. Want ook als je alle rechten behoudt, kun je Google flink wat toestaan. En dat doe je ook:

… you give Google (and those we work with) a worldwide license to use, host, store, reproduce, modify, create derivative works (such as those resulting from translations, adaptations or other changes we make so that your content works better with our Services), communicate, publish, publicly perform, publicly display and distribute such content.

Vertaling: we mogen alles doen, inclusief onder meer aanpassen als dat technisch nodig is. Dat is inderdaad nogal omineus: mogen ze dan je foto’s op t-shirts verkopen? Je videos gaan verhuren als on-demand films?

Nou, niet helemaal want Google perkt zichzelf wel in:

The rights you grant in this license are for the limited purpose of operating, promoting, and improving our Services, and to develop new ones.

Vertaling: wat we net zeiden mogen we enkel en alleen om de dienst (Drive dus) te leveren, te promoten en te verbeteren, en om nieuwe diensten te ontwikkelen.

Eh wacht, dat is helemaal niet zo beperkt. Hoezo promoten van de dienst, mogen ze dan mijn foto’s in hun banners zetten? En nieuwe diensten ontwikkelen? Zoals een huur-iemands-video-dienst die dankbaar put uit video’s op Drive?

Er is juridisch nog zoiets als de “redelijke contractsuitleg”, dat wil zeggen dat een contractuele bepaling niet ineens compleet andersom gelezen mag worden. Als men zegt “leveren en verbeteren” van de dienst, dan maakt dat de scope wel duidelijk. Een tekst over promoten en nieuwe diensten kan dan niet worden opgepakt als “oh en we mogen verder álles nog dat we later bedenken”. Dat is niet redelijk. Hoe ver het precies gaat, weet ik niet, maar je video’s terugzien op televisie zal niet gebeuren.

Arnoud Engelfriet

Algemeen directeur / Opleidingsdirecteur

Arnoud Engelfriet is algemeen directeur en opleidingsdirecteur bij ICTRecht. Hij is gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Met zijn informatica-achtergrond richt hij zich graag op complexe technisch/juridisch ICT-vraagstukken en softwarelicenties (met name open source). Zijn website Ius mentis is één van de populairste van Nederland over ICT en recht.


Er zijn 4 reacties

  1. Allerminst geruststellend dus. Ook de grenzen van de redelijkheid worden ieder jaar (door Google e.a.) opgerekt en dus vind ik deze ruime bewoordingen niet genoeg duidelijkheid bieden om met een gerust hart belangrijke documenten/bestanden op Drive te zetten.

  2. Vorig jaar heeft Google een poging gedaan om alle TOSsen leesbaarder te maken voor iedereen. Deze is helaas door die controle geslipt, want hij blijft erg onduidelijk. Blijkbaar moet ik als gebruiker weten dat er zoiets als “redelijke contractsuitleg” bestaat en wat dat dan inhoudt. Daarnaast speelt natuurlijk de vraag wat dat internationaal betekent. Natuurlijk is een TOS een juridisch document, maar het kan toch niet zo zijn dat wij als gebruiker die een TOS moet accepteren niet weten wat er eigenlijk staat. Wat ik nog mis is een advies of het verstandig is om deze TOS te accepteren.

    Overigens, bedankt Arnoud voor je snelle reactie op deze social media onrust!

    1. Jammer dat het artikel u niet bevalt. Ik heb geprobeerd uit te leggen hoe de TOS in elkaar steekt, welke afweging er plaatsvindt en welke grenzen er in het artikel staan. En bij juridische zaken is het goed mogelijk dat je daarna ontdekt dat er geen eenduidige en harde conclusie te trekken is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie