Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Ontdooit de thuiskopieheffing?

29 maart 2012 Door

Een nieuwe episode in het Nederlandse ‘downloaddebat’. Het Gerechtshof in Den Haag besloot dinsdag dat de Staat der Nederlanden digitale audiospelers en digitale videorecorders met een harde schijf onterecht ‘vrijgesteld’ heeft van thuiskopieheffing. Met andere woorden, ook over digitale videorecorders en mp3-spelers had een heffing betaald moeten worden. Dit is jarenlang niet het geval geweest omdat het onduidelijk was hoe het ‘downloaddebat’ zich zou ontwikkelen. Als de gehele thuiskopieregeling afgeschaft zou worden zou het heffen van een vergoeding ook niet nodig zijn.

In Nederland mogen auteursrechtelijk beschermde werken zoals films of muziek gekopieerd worden, mits dit kopiëren geen commercieel oogmerk heeft en alleen voor eigen gebruik is. Hiervoor dient echter wel een vergoeding afgedragen te worden aan de rechthebbenden. In Nederland gebeurt dit door middel van een heffing op lege CD’s en DVD’s. Maar wie gebruikt deze dragers tegenwoordig nog om muziek of films op te slaan? Films en muziek, al dan niet uit illegale bron, worden op grote schaal opgeslagen op mp3-spelers en harde schijven. Het gevolg hiervan is dat er geen vergoeding voor rechthebbenden tegenover kopieën op deze apparaten bestond. De schade die de rechthebbenden hierdoor lijden en geleden hebben dient de Staat te vergoeden. De Staat is namelijk verantwoordelijk voor het feit dat de thuiskopieheffing nooit uitgebreid is.

Er zijn twee opties. Als eerste optie betaalt de Staat alle misgelopen inkomsten aan de rechthebbenden uit en breidt de Staat de thuiskopieheffing uit zodat rechthebbenden een redelijke vergoeding ontvangen om het thuiskopiestelsel te rechtvaardigen. Het gevolg hiervan is dat het downloaden uit illegale bron niet af zal nemen omdat gebruikers het gevoel zullen hebben dat ze een heffing betalen en dus mogen downloaden, zo stelt advocaat en Hoogleraar Intellectuele Eigendomsrecht Dirk Visser. Het voordeel hiervan is dat het Nederlandse thuiskopiestelsel in zijn huidige vorm blijft bestaan. Rechthebbenden krijgen een billijke vergoeding en er hoeft geen ‘internet politie’ te komen die toe ziet op het handhaven van auteursrechten op internet.

De tweede optie, en daar is al veel over gesproken, is het afschaffen van het huidige thuiskopiestelsel. Het downloaden van films en muziek zonder toestemming van de rechthebbenden wordt verboden. Een verbod heeft echter pas nut als het gehandhaafd kan worden en iedereen weet hoe problematisch handhaving op internet is op dit gebied. Een Kamermeerderheid heeft zich al uitgesproken tegen een ‘downloadverbod’.

De eerste optie lijkt de beste optie. Toekomstige technologische ontwikkelingen kunnen opgevangen worden door het heffingenstelsel uit te breiden indien dat nodig blijkt. De vraag is alleen wat een redelijke vergoeding voor rechthebbenden is. Consumenten en de producenten van de apparaten zitten vanzelfsprekend niet te wachten op een ‘hoge’ heffing. Het ‘downloaddebat’ is nog lang niet ten einde.

Peter Kager

Directeur ICTRecht Privacy

Peter is directeur van ICTRecht Privacy. Peter staat opdrachtgevers bij op het gebied van privacy, cookies, e-commerce, consumentenrecht en webdevelopment. Hoewel het juridische aspect hierbij centraal staat, maakt Peter dagelijks de koppeling met de praktische kant door het opstellen van adviezen en overeenkomsten, het begeleiden van samenwerkingen en het geven van trainingen en lezingen.


Er is één reactie

 1. Ik zeg altijd:

  Hoe meer wetten hoe meer gaatjes…

  p.s. even wat computerfeiten. op het moment dat ik het internet op ga omzo bijvoorbeeld naar Youtube te gaan, zal een deel van deze gegevens “local” dat wil zeggen op mijn pc opgeslagen worden. veel consumenten weten dit niet…is het dan strafbaar…of moet er dan ook heffing op gewone hard-disks komen?

  Ander voorbeeld:
  Stel: je neemt op met je zelf geboude media-center (point at me) Deze onderdelen zijn los aangeaschaft en dus niet in een verband om eventuele beschermde data op te slaan. Moet ik dan achteraf en heffing betalen?

  Laat ik nog een stap verder gaan: De oude manier van geld verdienen zoals bijvoorbveeld platen-labels via de kopieerrechten wel/niet o.i.d. zal van de kaart moeten worden gehaad. Dit i.p.v. een strijd aan te gaan kan men er ook voor kiezen een andere weg in te slaan…welke weet ik (nog) niet. Wel weet ik dat de strijd der titanem (Brein vs “Tha World”) op deze manier een gebed zonder eind wordt.

  Er zijn al een aantal artietsen die hun liedjes (betaalbaar of gratis) op het net zetten. Zie hier je probleem…een platenmaatschappij verdient zo niets….awwwww

  i rest my case

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie