Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Sony neemt "niet aanklagen"-clausule op in algemene voorwaarden

In de vernieuwde algemene voorwaarden voor het PlayStation Network is een clausule opgenomen waarin staat dat gebruikers akkoord gaan Sony niet aan te klagen in het geval van een geschil, meldde NU.nl vanochtend. Het weblog Kotaku ontdekte de clausule in de nieuwe voorwaarden, waarmee het bedrijf alle gebruikers van het netwerk over wil zetten naar haar nieuwe internationale divisie. De gebruiker moet “agree to seek resolution of the Dispute only through arbitration” aldus de nieuwe voorwaarden. En men moet tevens verklaren nimmer aan een massaclaim (class action lawsuit) tegen Sony mee te zullen doen over gebruik van PSN.

De clausule is een logische reactie op een recente uitspraak van de US Supreme Court. In april besliste dit Hooggerechtshof namelijk dat naar Amerikaans recht een arbitrageclausule altijd mogelijk is. De federale wet bepaalt namelijk dat arbitrageclausules rechtsgeldig zijn tenzij ze te eenzijdig zijn geformuleerd. Daarmee werd een specifieke Californische wet ongeldig verklaard die arbitrage verbiedt tenzij de consument altijd het recht heeft om ook naar de rechter te stappen.

Dit arrest was voor Amerikaanse bedrijven een opsteker, omdat ze hiermee massaclaims kunnen voorkomen. Een massaclaim kan immers alleen worden gebracht als men massaal naar de rechter stapt, en wie niet naar de rechter mag, kan dat natuurlijk niet. Voor Sony is de angst voor massaclaims reëel, zie het debacle rond de PSN hack en eerder de Other OS-removal die beiden tot class actions leidden.

Met deze voorwaarden hoopt Sony toekomstige massaclaims te kunnen blokkeren. Naar Amerikaans recht zou dit goed mogelijk kunnen zijn, gezien de uitspraak van de Supreme Court.

Naar Nederlands recht ligt dat anders: een verplichte arbitrage staat op de zwarte lijst van algemene voorwaarden die altijd verboden zijn. Men moet een consument te allen tijde een maand of meer geven om te beslissen alsnog naar de rechter te willen.

Natuurlijk, Sony zal stellen dat haar voorwaarden Amerikaans (Californisch) recht van toepassing verklaren, maar dat zal haar in Nederland niet helpen. Onze wet bepaalt namelijk dat een Nederlandse consument zich altijd kan beroepen op de bescherming uit de wet (artikel 6:247 BW). Men kan dus bij de Nederlandse rechter de clausule vernietigen en dan schadevergoeding vorderen. Ik ben benieuwd of iemand dat nu ook eens een keer werkelijk gaat doen.

Arnoud Engelfriet

Algemeen directeur / Opleidingsdirecteur

Arnoud Engelfriet is algemeen directeur en opleidingsdirecteur bij ICTRecht. Hij is gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Met zijn informatica-achtergrond richt hij zich graag op complexe technisch/juridisch ICT-vraagstukken en softwarelicenties (met name open source). Zijn website Ius mentis is één van de populairste van Nederland over ICT en recht.


Er zijn 7 reacties

 1. “Maar dat zal haar in Nederland niet helpen. Onze wet bepaalt namelijk dat een Nederlandse consument zich altijd kan beroepen op de bescherming uit de wet (artikel 6:247 BW). Men kan dus bij de Nederlandse rechter de clausule vernietigen en dan schadevergoeding vorderen.”

  pwnd!

 2. “Natuurlijk, Sony zal stellen dat haar voorwaarden Amerikaans (Californisch) recht van toepassing verklaren, maar dat zal haar in Nederland niet helpen. Onze wet bepaalt namelijk dat een Nederlandse consument zich altijd kan beroepen op de bescherming uit de wet (artikel 6:247 BW). Men kan dus bij de Nederlandse rechter de clausule vernietigen en dan schadevergoeding vorderen. Ik ben benieuwd of iemand dat nu ook eens een keer werkelijk gaat doen.”

  Hoe zit het dan met de leden 2 en 3 van de genoemde bepaling?

 3. Ik doelde specifiek op lid 4.

  Lid 2 is niet van toepassing, want het gaat hier om Sony versus consumenten. Lid 2 gaat over partijen die beiden “handelen in de uitoefening van een beroep of bedrijf”, wat per definitie consumenten uitsluit.

  Lid 3 bepaalt wanneer je in Nederland gevestigd bent. Dat zou bij Sony een punt kunnen zijn, immers men doet hier zaken met het Engelse Sony Network Entertainment International LLC. (Amerikanen met Sony Entertainment uit Californië.) Volgens lid 3 is lid 1 dan niet relevant.

  Wel relevant is lid 4: een Nederlandse consument mag bij SNE een beroep doen op de regels over algemene voorwaarden, ook als SNE in een ander land gevestigd is en ongeacht welk recht van toepassing is. Dus dan ben je er alsnog.

 4. het probleem met de policy van playstation is dat er een groot verschil zit tussen digitale games en fysieke.
  fysiek koop je en mag je altijd houden.
  digitaal koop je en ps blijft er de baas over min of meer..
  ze kunnen je account bannen en dan verlies je dus ook de rechten van al je digitale games.

  1. Beste Pascal,
   Hartelijk dank voor je reactie. Er bestaan twee soorten bans, een accountban en een systeemban.

   Bij een accountban verlies je inderdaad toegang tot je digitale spellenbibliotheek en kan je je account niet meer gebruiken om online te gamen, ook niet als je in bezit bent van een fysieke kopie. Een accountban resulteert in de beëindiging van de licentie die Playstation jou voor het gebruik van je digitale games geeft. Wel lijkt het erop dat niets je let om een nieuw account aan te maken en daar je fysieke kopie te gebruiken om online te gamen.

   Bij een systeemban verlies je de mogelijkheid om op je Playstation überhaupt online te gaan. Dit betekent dat je vanaf die Playstation niet meer in kan loggen op accounts, niet meer bij de Playstation store kan en niet meer online kunt gamen. Het is hierbij niet 100% duidelijk tot in hoeverre de toegang tot je digitale gamebibliotheek wordt ontzegt. Echter, mits je account niet gebanned is kan je via een andere Playstation nog prima bij je gamebibliotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie