Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

De regels rondom online verkoop van alcohol (1)

12 september 2011 Door

Er zijn talloze webwinkels in Nederland die zowel zwak alcoholische (bier, wijn etc) als sterk alcoholische dranken verkopen. Nu is de verkoop van alcohol is in ons land aan strikte regels gebonden. Dat geldt voor zowel de verkoop vanuit een winkel als voor verkoop in de horeca. Er zijn bijvoorbeeld vergunningsregels, maar wat vooral belangrijk is, is de regelgeving met betrekking tot de verkoop aan jongeren. Hoe zit het met al deze regels bij online verkoop?

In Nederland mag sterk alcoholhoudende drank alleen verkocht worden vanuit een slijterij, (los van de horeca uiteraard) welke daarvoor ook de juiste vergunning nodig heeft. Zo staat het helder in de Drank en Horecawet. Echter directe bepalingen over online verkoop zijn er niet te vinden, maar in artikel 19 wordt wel het volgende aangegeven:

Het is verboden, anders dan in de rechtmatige uitoefening van het slijtersbedrijf ……..gelegenheid te bieden tot het doen van bestellingen voor sterke drank en sterke drank op bestelling af te leveren of te doen afleveren aan huizen van particulieren.”

Alleen een vergunning houdende “ fysieke slijter” mag dus ook online zijn waren verkopen aan particulieren, (via ‘bestellingen’) andere partijen daardoor dus niet. Ik vraag mij eigenlijk wel af of er in de praktijk ook webshops zijn die geen vergunning hebben en toch sterke drank verkopen. Hoe en of hier strikt op gecontroleerd wordt, is mij helaas niet bekend.

Voor de categorie zwak-alcoholisch geldt dat bijvoorbeeld een supermarkt dit mag verkopen, mits het maar duidelijk apart wordt aangeboden van de andere levensmiddelen. In de winkel is dit herkenbaar als bijvoorbeeld een apart winkelpad voor bier. Er zijn in ieder geval geen aparte vergunningen voor nodig. Wel zijn er aparte regels gesteld, zo mag bijvoorbeeld een tankstation helemaal geen drank meer verkopen en mag niet iedereen op straat zomaar biertjes aan de man brengen.

Voor online verkoop van de laatstgenoemde categorie is er dus ook geen vergunning nodig, aangezien dit offline ook niet aan de orde is. Wel stelt de wet (artikel 19 Drank en Horecawet) dat naast uiteraard de winkels die al zwak alcoholisch mogen verkopen, ook bestellingen van particulieren (dus ook online bestellingen) mogen worden aangenomen vanuit:

een niet voor publiek toegankelijke besloten ruimte, waarin overeenkomstige bestellingen plegen te worden aanvaard”

Hier valt een website ook onder en komt het er op neer dat zo’n beetje iedereen bier en wijn online mag verkopen. Immers is de ‘verkoopruimte’ niet voor het publiek toegankelijk. Wellicht is dit voor discussie vatbaar, maar het wordt op dit moment zo gesteld. Daarnaast mag er ook bier en wijn verkocht worden in winkels (naast supermarkten, snackbars etc.) die alleen! maar dit soort dranken verkopen. Een gespecialiseerde shop is dus ook mogelijk onder deze laatstgenoemde regel. (offline of online) Er zijn dus geen belemmeringen om bier en wijn online te verkopen.

Tot zover de regels omtrent verkoop. In een volgende blog zal ik ingaan op de regelgeving omtrent de leeftijd regels en de controle daarop.

 

Juridische generatoren

Met de juridische generatoren van ICTRecht op JuriDox.nl kunt u snel en tegen een gunstig tarief zelf uw webwinkeldocumenten opstellen.

 

Maarten Braun

Oud-medewerker

Maarten Braun is een oud-medewerker van ICTRecht.


Er zijn 32 reacties

 1. Wat betreft de verkoop van zwak alcoholische dranken, is mijn mening dat je vrij gemakkelijk dit online mag gaan verkopen. Simpel gezegd, omdat er geen regels voor zijn. Wat betreft de verklaring sociale hygiene, dat vind ik twijfelachtig. De verklaring is immers een vereiste voor een leidinggevende in een fysieke winkel. Er moet iemand aanwezig zijn tijdens de openingstijden die over deze verklaring beschikt. In een webwinkel kun je niet feitelijk aanwezig zijn en al helemaal niet 24 uur per dag.

 2. er wordt ook een uitzondering gemaakt voor een cateraar!deze is iets wat verwarrend.
  welke deze vraag oproept :in hoeverre is het mogelijk dat een cateraar online drank aanbied?is het nodig dat de cateraar fysiek aanwezig is bij het uitschenken? er staat namelijk dienstverlening wat wordt daaronder bedoeld(geen interpretatie maar wettelijk bedoeld)
  en welke mogelijkheden zijn er om online drank te verkopen zonder vergunning(als cateraar heb je namelijk geen vergunning nodig maar is de partij die jou inhuurt verantwoordelijk voor de benodigde papieren, beetje krom dat je dan als slijter wel alle papieren moet hebben)

 3. Beste Douglas,
  Goede vraag. De partijencateraar (zonder vergunning) mag volgens de wet ook bestellingen op afstand aannemen en afleveren. Dat zou dan ook zonder vergunning kunnen, wat wat krom is. Het gepaard gaande met dienstverlening (zoals het in art 19 DHW staat)houdt mijn inziens wel in dat de bestelling moet zien op een “catering” bestelling. Dat wil zeggen dat een klant best online drank bij de cateraar mag bestellen, maar dat dit wel in het kader van de dient (catering is) en niet voor gewone verkoop zoals bij een webshop.

 4. Goedendag,

  Ik vroeg me af in hoeverre het mogelijk is om een webshop te hebben waar producten en drank verkocht worden die geleverd worden in een atelierruimte en ook daar genuttigd worden. De klanten kunnen dan een gift doen voor het gebruik van de glazen, borden ed.

  Hartelijk dank!

 5. wat ik niet helemaal begrijp is hoe het sommige bedrijven toch lukt sterke drank online te verkopen en te leveren.

  zou hier graag een verklaring voor hebben

 6. Veel bedrijven doen dat gewoon. Geen handhaving of geen klachten??..ik weet het niet. Daarbij moet wel gezegd worden dat de regelgeving ook maar lastig is toe te passen op online verkoop van drank.

 7. Wat ik mij afvraag: Is er een speciale vergunning vereist voor het organiseren van besloten wijnproeverijen (toegang uitsluitend na inschrijving en met een maximum van 20 personen), waarna de deelnemers aan de proeverij de betreffende wijnen ook kunnen bestellen?

 8. Mag je als je een slijterij hebt dus ook Bacardi, Malibu, Smirnoff etc verkopen via bijvoorbeeld thuisbezorgd.nl ?!?

 9. Dus als ik een slijterij bezit, mag ik online gedistillerd gaan verkopen, net als de bierkoerier etc nu krattien bier verkopen ?!?!?!

 10. Beste Willem, als je aan de voorwaarden voldoet, waarvan de vergunning voor de slijterij er 1 van is, dan kan dat.

 11. @Loermans Bier mag zonder vergunning verkocht worden, maar alleen in winkels en in publiek toegankelijke besloten “gelegenheden” waar eten wordt bereid om mee te nemen, zoals een snackbar. Een frietwagen is helaas geen besloten ruimte, dus dan mag dat helaas niet.

  @Gert De vraag over Thuisbezorgd is een interessante. Je mag online ook drank verkopen als je de vergunning hebt. Dat mag denk ik ook via een bemiddelaar, zoals Thuisbezorgd dat is. Bij een bemiddelingsdienst is normaliter de verkoper verantwoordelijk voor de verkoop, dus ook bijvoorbeeld de naleving van de leeftijdscontrole. De bemiddelaar is in beginsel! alleen maar verantwoordelijk voor het samenbrengen van koper en verkoper. Je zal dus zelf nog iets moeten bedenken om aan de wet te voldoen.

  Ik weet verder niet of Thuisbezorgd nog eisen stelt aan verkopers, waar het verbod op sterke drank er 1 van is.

  Bovendien is nog onduidelijk waar een website aan moet voldoen bij de verkoop van drank, laat staan als het via een portaal verkocht wordt. Een fysieke winkel moet ook aan allerlei eisen voldoen.

 12. Hi,

  Wat als je oude whisky verzameling wil verkopen via internet? En per fles aanbiedt voor zeg 600 euro?

  Kan dat als particulier?

  Er is bijvoorbeeld een website http://www.wijnmarktplaats.nl waar iedereen wijn maar ook gedestileerd kan aanbieden.

  m.v.g.

  MArtin Bruijn

 13. Ik lees nu

  QUOTE
  Voor ondernemingen zonder een drank- en horecavergunning (winkeliers, supermarkten) is onder andere het volgende veranderd:
  Als winkelier kunt u een (tijdelijk) verbod op de verkoop van alcoholhoudende drank krijgen. Dit kan als u binnen 1 jaar 3 keer betrapt wordt op het verkopen van alcohol aan jongeren onder de leeftijdsgrens (3 strikes out-maatregel).
  Voor wie?
  Horecaondernemers
  Detailhandel (supermarkten en andere winkeliers die alcohol verkopen)
  Paracommercie (bijvoorbeeld (sport)kantines en wijk- en buurthuizen)
  Zorginstellingen
  Wanneer?

  De nieuwe regels gelden per 1 januari 2013.

  END QUOTE

  Dus als ik een (internet)winkelier ben die oude whiskies verkoopt via een website, en de verkoop is altijd aan mensen ouder dan 21, dan is er niks aan de hand, gezien er géén strike out kan zijn.
  Ik moet simpelweg bijhouden aan wie ik wat verkoop en de koper moet zich identificeren bij mij

  zo opgelost?

  mvg
  MArtin

 14. Is het mogelijk voor een ondernemer, die geen DHW vergunning heeft, om toch via internet cadeaupakketjes te verkopen met daarin een flesje wodka van 5cl?

 15. Mag ik personen die ons perceel bezoeken een glaasje zelfgemaakte honinglikeur aanbieden dat bestaat uit gekóchte graanjenever én ons eigen product “honing”?
  En mag ik deze kleine flesjes tot 100ml dan ook verkopen?
  m.vr.gr. Manus

 16. Hallo Maarten
  Zijn beetje aan het kijken om via Duitsland een Duitse online website op te richten om Portugese wijnen ( 13% alc) aan te bieden
  Dit alleen om de accijns die Duitsland heft te betalen en niet de hoge Nederlandse accijns .
  Vraag : kan dit en mag dit ? en waar krijg ik mee te maken
  Groet Johan

  1. Wanneer een site zich op Nederland richt, moet die zich aan de Nederlandse wet houden. Een Duitstalige site met een .de die niets vermeldt over Nederland, richt zich niet op Nederland. Maar als er staat “Levering in heel Nederland” en betaling met iDeal wordt geboden, dan valt uw site wel onder Nederlands recht.

 17. We zijn nu een aantal jaar verder. Wat is de huidige stand van zaken rondom de verkoop van sterke drank (in mijn geval whisky samples) via een webshop, zonder het hebben van een fysieke winkel?

  Ik zou graag anderen de gelegenheid bieden om ook van mijn whisky collectie te genieten. Ik zie voordelen om het in een eenmanszaak onder te brengen en er gewoon netje BTW over af te dragen en dergelijke.
  Dat vereiste van een SVH is redelijk onzinning in mijn beleving wanneer je alleen een webwinkel wilt runnen. Verder heb ik de aanvraagformulieren van de gemeente zitten doorlezen voor een slijterijvergunning maar die lijken totaal niet ingericht op de moderne tijd te zijn door totaal gebrek aan referentie aan webwinkels…

 18. Hallo,

  Alleeup.com is een platform welke coole producten van startups en productontwerpers etaleert en middels gesloten bod veilingen verkrijgbaar maakt. Eén van de beoogde startups maakt gin. Aangezien wij ‘slechts’ een faciliterende rol hebben en de verbintenis tussen de verkoper van gin en de klant/bieder zou gaan, is het dan ook niet toegestaan om sterke drank te verkopen? In onze algmene voorwaarden stellen we over Alleeup: “Alleeup beheert enkel het platform en beheert de betalingen. Aansprakelijkheid voor producten en diensten die door Verkoper worden aangeboden, wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen.” Het blijft in die zin immers, in mijn optiek, “de rechtmatige uitoefening van het slijtersbedrijf” door de maker en verkoper van gin op ons platform. Als dat zo is dan lijkt me het enige dat we moeten verifieren of klanten 18 jaar of ouder zijn?

 19. Hallo.

  Mag je bier vanuit huis verkopen?
  Eventueel vanuit een oneline webwinkel waar ze bier kunnen bestellen en dan ook aan huis komen ophalen?

 20. Beste Maarten

  Ik wil sterke drank verkopen die als cadeau bedoeld is zoals vodka in christal skull en exclusieve dranken in cadeau verpakking. Wat kunnen de consiquenties zijn als ik dit doe zonder verguning ,catering of eigen slijter ?

 21. Beste Maarten.
  Ik heb een (consultancy) BV (Wijman Holding) met zeer ruime statuten. Kan ik zwak alcoholische drank (mn bier) importeren (bv uit Duitsland bij de brouwer halen met de auto)en dat vanuit huis verkopen aan derden (niet particulieren, maar bv bierwinkels). Gaat niet om grote hoeveelheden, maar beperkt aantal kratjes. Is bijna hobby achtig, hoewel er wel een klein beetje mee wordt verdiend. Zijn daar vergunningen oid voor nodig, en zo ja welke. Groet, Joep

 22. Ik zou flessen wijn uit Italie en Frankrijk willen importeren. en via een webwinkel in Nederland verkopen. Ik heb al een webwinkel met andere producten.
  Heb ik een speciale autorisatie nodig om wijn te verkopen?
  Bedankt

 23. Geachte,

  Laatste post van u was 2014 , nu zijn wij in 2016 mijn vraag aan u is het online verkoop van alcoholische dranken is er een vergunning voor nodig ? Mvg John

 24. Ik zie geen concluderende reactie op de vraag of iemand (particulier dus) een fles whisky mag verkopen via een veilingsite of marktplaats-achtige site. Deze sites zijn een platform voor particulieren om een fles whisky (waar al accijns en btw over betaald is overigens) te verkopen. het gaat dus NIET op bestelling, het gaat over bijvoorbeeld een verzamelstuk of erfstuk, een niet meer of moelijk te verkrijgen fles of gewoon omdat ie een fles meer waard is geworden. Dan is de vraag dus ook of zo’n veilingsite of marktplaats-achtige site (speurders.nl bijvoorbeeld) een slijterijvergunning nodig hebben. Net als de whisky index, catawiki etc waar veel particulieren hun whisky (ver)kopen.

  1. Beste Mirthe,

   In de Drank- en horecawet wordt onderscheid gemaakt tussen sterk alcoholhoudende drank en zwak-alcoholische drank. Voor de eerste categorie geldt dat een vergunning nodig is, maar voor de verkoop van zwak-alcoholhoudende drank is geen vergunning nodig. En dit geldt zowel voor de offline als online verkoop. De Raad van State heeft in de zaak SlijtersUnie tegen Catawiki geoordeeld dat Catawiki geen vergunning nodig had. Dit terwijl via het platform sterke drank werd aangeboden. Maar volgens de rechter biedt Catawiki door middel van haar website geen gelegenheid tot het doen van bestellingen voor sterke drank. Op de website van Catawiki kan namelijk geboden worden op veilingen (bijvoorbeeld sterke drank). Maar het bieden wordt niet gezien als het doen van een bestelling.

   Per platform zal bekeken moeten worden op welke manier de overeenkomst tot stand komt en wat de rechten en verplichtingen zijn van de professionele partijen, dus wat zij contractueel hebben afgesproken. Vragen die spelen zijn onder meer: met welk bedrijf sluit je de overeenkomst, plaats je daadwerkelijk een bestelling op de website van het platform en welke partij levert de drank (werknemer van het platform of iemand van de horecagelegenheid).

   Voor zover wij weten heeft de bestuursrechter een uitspraak gedaan in de zaak tegen Catawiki, maar ons is niet bekend of er ook al jurisprudentie is over de online verkoop van drank via andere platforms.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie