Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Opeisen van ministerpresidentrutte.nl door de Staat, kan dat?

18 augustus 2011 Door

De Nederlandse staat gaat procederen om het internetdomein ministerpresidentrutte.nl in eigendom te krijgen, meldde Nu.nl gisteren. De Rijksvoorlichtingsdienst verklaarde dit te doen om “een eenduidige overheidscommunicatie te kunnen voeren”. Wat dat precies te maken heeft met deze domeinnaam, is me een raadsel, maar goed. Bij het NOS journaal mocht ik toelichten of de claim een kans van slagen heeft.

Uit de rechtspraak rond domeinnamen blijkt dat het opeisen van een domeinnaam met een persoonsnaam erin wel kan, maar geen automatisme is. De motieven van de domeinnaamhouder spelen vaak een rol. Iemand die uit speculatieve motieven een domeinnaam registreert (bv. op een finalist van Idols), zal deze snel kwijtraken bij de rechter. Oud-minister-president Balkenende kreeg ooit zijn naam in een domeinnaam toegewezen, omdat de houder door zijn eigen registratie van die domeinnaam de

mogelijkheid aan Balkenende heeft ontnomen om zelf te kiezen welke onderneming of instelling (bijvoorbeeld Stichting Fractiebureau CDA) de betreffende, voor hem logische, domeinnamen mocht registreren, hetgeen in beginsel reeds onrechtmatig is.

Maar in een recente zaak moest een neurochirurg tolereren dat zijn achternaam plus voorvoegsel “dokter” in een domeinnaam gebruikt werd. Dit omdat op de site kritiek op zijn functioneren als dokter werd geleverd, en

een persoon in de uitoefening van een hoge (medische) functie in het algemeen ten aanzien van het openlijk uiten van kritiek meer zal moeten dulden dan als privépersoon.

Eerder kon hij wél optreden tegen een domeinnaam die zijn voor- en achternaam bevatte. Het verschil zat hem  dus in de formulering: kritiek op een persoon in functie is eerder toegestaan dan op een persoon als zodanig.

De domeinnaam ministerpresidentrutte.nl verwijst enkel door naar Klokkenluideronline van Micha Kat, en dat is toch moeilijk op te vatten als een kritische meningsuiting over de minister-president. Dit verweer lijkt me voor deze domeinnaam dus niet heel kansrijk.

-Update- Een lezer wees me nog op de site www.ministervanfinanciendejager.nl waar nieuws en opinie wordt gepubliceerd (ok, het is een redirect naar 30miljard.nl) over de 30 miljard euro die in de redding van ABN Amro en Fortis Bank Nederland is gestoken. Een dergelijke site valt evident onder de vrije meningsuiting, en als er enige link is tussen deze informatie en het functioneren van minister De Jager dan kan deze domeinnaam niet worden opgeëist.

Arnoud Engelfriet

Algemeen directeur / Opleidingsdirecteur

Arnoud Engelfriet is algemeen directeur en opleidingsdirecteur bij ICTRecht. Hij is gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Met zijn informatica-achtergrond richt hij zich graag op complexe technisch/juridisch ICT-vraagstukken en softwarelicenties (met name open source). Zijn website Ius mentis is één van de populairste van Nederland over ICT en recht.


Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie