Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Dropbox verandert TOS: mogen ze nu alles met je bestanden?

Mag een cloudbedrijf een licentie eisen op alles dat je bij die dienst parkeert? Eind vorige week veranderde Dropbox haar EULA, onder meer door een licentie toe te voegen om alles te doen “to the extent we think it necessary for the Service“. Bij Slashdot en elders leidde dat meteen tot speculatie: mag Dropbox nu je bestanden ineens publiek zetten, of de inhoud op t-shirts gaan verkopen?

Licenties bij online diensten zijn altijd goed voor felle discussie (lees ook het Accept or Decline onderzoek). Omdat er vaak juridisch jargon wordt gebruikt, leest het alsof de dienstverlener alles mag: You grant us the right to display, publicly perform and reproduce in any medium, now existing or hereafter devised… En bij Twitpic bleek nog maar eens dat dat ook onverwachte dingen kunnen zijn.

De reden dat men zulke taal gebruikt, is omdat met name de Amerikaanse auteurswet dit vereist. Deze wet noemt allerlei handelingen die de auteursrechthebbende kan autoriseren of verbieden. Wanneer een licentie een bepaalde handeling niet noemt, is deze niet gedekt onder de licentie. Diensten als Dropbox zetten dus zo veel mogelijk van die handelingen in hun licenties om maar ingedekt te zijn.

Doel van deze taal is meestal alleen om te kunnen voorkomen dat een gebruiker de dienst aanklaagt wegens schending van auteursrechten. Dat klinkt gek: hij uploadt zelf die bestanden, dus is het evident dat de dienst die bestanden mag opslaan zou je zeggen. Maar Amerikaanse juristen zijn nu eenmaal conservatieve mensen: het stáát nergens expliciet dat de uploader dit toestaat, dus laten we het maar opschrijven want dan krijgen we er geen discussie over. En dan krijg je dus dit soort breedsprakige formuleringen.

Ondertussen heeft Dropbox de licentie verder aangescherpt: haar gebruiksrecht is nu beperkt

to the extent reasonably necessary for the Service. This license is solely to enable us to technically administer, display, and operate the Services.

Daarmee kan er geen twijfel meer bestaan over wat Dropbox mag: alleen datgene wat nodig is om de dienst te leveren, en geen commerciële grappen of bestanden publiek maken gewoon omdat het kan.

Men kan natuurlijk de dienst uitbreiden met een “zet een bestand op t-shirt” functionaliteit, maar die zit er nu niet in dus daarvoor geef je niet nu al op voorhand toestemming.

Arnoud Engelfriet

Algemeen directeur / Opleidingsdirecteur

Arnoud Engelfriet is algemeen directeur en opleidingsdirecteur bij ICTRecht. Hij is gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Met zijn informatica-achtergrond richt hij zich graag op complexe technisch/juridisch ICT-vraagstukken en softwarelicenties (met name open source). Zijn website Ius mentis is één van de populairste van Nederland over ICT en recht.


Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie