Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Privacystatement is geen opt-in: OPTA legt 660.000 euro aan boetes op

Telecomtoezichthouder OPTA heeft twee bedrijven een boete van in totaal 660.000 euro opgelegd wegens het versturen van 400 miljoen spamberichten, meldde Tweakers. De betrokken partijen verstuurden zonder duidelijke voorafgaande toestemming van ontvangers maar liefst 400 miljoen commerciële e-mailberichten. De adressen werden onder meer verkregen uit online enquêtes en prijsvragen van derden.

Het bedrijf hanteerde de bekende fout om toestemming te vragen door in de algemene voorwaarden te melden dat er nieuwsbrieven verstuurd konden worden. Dat is onjuist. Letterlijk gebruikte men de tekst:

Wanneer u uw gegevens invult, gaat u akkoord met het privacy statement en voorwaarden en geeft u aan dat u per mail en telefoon benaderd wenst te worden door de deelnemende adverteerders voor commerciële aanbiedingen.

De onderstreepte woorden waren aanklikbaar. De privacystatement bevatte deze passage:

… uw (…) gegevens kunnen, na analyse, door zorgvuldig geselecteerde bedrijven worden gebruikt om u per post, telefoon, sms of e-mail op de hoogte te houden van aantrekkelijke aanbiedingen, gratis productinformatie, nieuws en dergelijke. … [lijst met bedrijven] … en mogelijk andere derden die zich jegens de bestandseigenaar of haar tussenpersonen verplichten zich te houden aan de relevante privacyregelgeving.

De OPTA oordeelt dat deze manier niet genoeg is. Het wordt de lezer namelijk niet duidelijk gemaakt welk soort mailings van de bedrijven te verwachten zijn en namens wie die mailings verzonden zouden worden. Volgens OPTA moet elk bedrijf individueel toestemming vragen, iets dat natuurlijk lastig werkbaar is. Maar dit volgt uit de wet: toestemming moet “specifiek” zijn, aldus de wetgever, en een “diverse bedrijven mogen mij mailen” formulering is geen specifieke toestemming.

Ook woog zwaar dat er geen effectieve afmeldmogelijkheid was voor ontvangers om verdere mailings stop te zetten. Dat is te allen tijde een vereiste. Soms werkte de afmeldlink technisch niet, en soms werden mensen die in het ene bestand werden verwijderd, vanuit het andere bestand alsnog weer toegevoegd.

Emerce meldt nog dat de partijen bezwaar hebben gemaakt, en daarna is er ook nog beroep bij de rechtbank mogelijk.

Arnoud Engelfriet

Algemeen directeur / Opleidingsdirecteur

Arnoud Engelfriet is algemeen directeur en opleidingsdirecteur bij ICTRecht. Hij is gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Met zijn informatica-achtergrond richt hij zich graag op complexe technisch/juridisch ICT-vraagstukken en softwarelicenties (met name open source). Zijn website Ius mentis is één van de populairste van Nederland over ICT en recht.


Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie