Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Twitpic verkoopt foto’s gebruikers aan nieuwsdienst, mogen ze dat?

Gisteren werd bekend dat microfotoblogdienst Twitpic een deal heeft gesloten met de Britse nieuwsdienst WENN. De dienst mag de foto’s van Twitpic-gebruikers gaan publiceren in haar commerciële uitingen. Dat mag van de voorwaarden, maar het is voor veel Twitteraars nogal een verrassing.

Eerder schreef ik over een vergelijkbare ophef over de rechten die Twitter heeft bij de berichtjes die je plaatst. Toen werd gedacht dat Twitter eigenaar zou zijn van je foto’s, maar dat is niet zo. Foto’s kun je niet op Twitter plaatsen, maar alleen op aanverwante sites zoals Twitpic.

De Twitpic Terms of Service vermelden:

The owners retain full rights to distribute their own work without prior consent from Twitpic. … By uploading content to Twitpic you give Twitpic permission to use or distribute your content on Twitpic.com or affiliated sites.

Dit is duidelijke taal: uw foto’s blijven van u maar wij mogen deze doorgeven aan iedereen die wij als ‘affiliated site’ aanmerken. En dat is met Wenn dus gebeurd, legt Twitpic uit. Juridisch is er dus geen speld tussen te krijgen: wat Twitpic doet, mag gewoon.

De voorwaarden zijn wel gewijzigd sinds mijn vorige blog: toen was de licentie nog beperkt tot gebruik “in connection with the Service and Twitpic’s business”. Ook dat is legaal, hoewel irritant. Wijzigingen van de voorwaarden geeft je als gebruiker wel het recht je account op te zeggen en elders je foto’s onder te brengen, maar dat is een schrale troost.

Overigens heeft Wenn toegezegd ook op te willen treden tegen ongeautoriseerde herpublicatie van foto’s van Twitpic-gebruikers. Dat vereist wel iets meer dan een EULA van Twitpic, want een machtiging om te procederen krijg niet zo eenvoudig.

Arnoud Engelfriet

Algemeen directeur / Opleidingsdirecteur

Arnoud Engelfriet is algemeen directeur en opleidingsdirecteur bij ICTRecht. Hij is gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Met zijn informatica-achtergrond richt hij zich graag op complexe technisch/juridisch ICT-vraagstukken en softwarelicenties (met name open source). Zijn website Ius mentis is één van de populairste van Nederland over ICT en recht.


Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie