Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Elsevier mag politiek onwelgevallige reacties verwijderen.

29 april 2011 Door

  De website van Elsevier mag politiek gekleurde reacties van haar internetforum verwijderen als deze niet overeenstemmen met haar eigen opvattingen. Dit heeft de Commissie Gelijke Behandeling in Utrecht donderdag geoordeeld. Het oordeel werd gebaseerd op een afweging van het grondrecht vrije meningsuiting versus de antidiscriminatieregels.

  De reacties van een man op de site van het tijdschrift waren verwijderd. Volgens hem vanwege zijn politieke opvatting (“D66-achtig”), volgens Elsevier vanwege grof taalgebruik dat in strijd was met de huisregels. Dat is natuurlijk lastig uit te zoeken.

  De Commissie oordeelt dat het weigeren van een reactie op grond van politieke gezindheid in beginsel onder de Algemene Wet Gelijke Behandeling (Awgb) valt. Artikel 7 daarvan verbiedt namelijk discriminatie bij de toegang tot een (bedrijfsmatig aangeboden) dienst, en een internetforum waar je mag reageren is een aangeboden dienst.

  Elsevier voerde geen verweer over de vraag om welke reden het bericht verwijderd is. De Commissie concludeert daar uit dat er dús verwijderd is vanwege de politieke strekking/achtergrond. Maar vervolgens pakt men de vrije meningsuiting van Elsevier erbij, en oordeelt dat op grond daarvan het tijdschrift niet gehouden is de reactie toe te laten.

  Uit de beslissing:

  Verweerster komt, mede in het licht van deze identiteit en het bereiken van een bepaalde doelgroep, in beginsel de vrijheid toe om zelf te bepalen hoe zij haar producten en diensten vorm geeft. De Commissie is van oordeel dat verweerster deze keuzevrijheid ook heeft bij het inrichten van het onderhavige internetforum. Onbetwist is dat dit onderdeel uitmaakt van verweerster. Hieraan doet niet af dat het bij internet om schier grenzeloze mogelijkheden gaat om reacties te laten plaatsen. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot een ingezonden brievenrubriek van een krant. Naar het oordeel van de Commissie blijft het uitgangspunt hetzelfde.

  Eerder beschreef ik bij Security.nl al dat er geen sprake is van schending van de vrije meningsuiting als je mening geweigerd wordt op andermans site. De vrije meningsuiting houdt niet in dat anderen je mening moeten faciliteren.

  Arnoud Engelfriet

  Algemeen directeur / Opleidingsdirecteur

  Arnoud Engelfriet is algemeen directeur en opleidingsdirecteur bij ICTRecht. Hij is gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Met zijn informatica-achtergrond richt hij zich graag op complexe technisch/juridisch ICT-vraagstukken en softwarelicenties (met name open source). Zijn website Ius mentis is één van de populairste van Nederland over ICT en recht.


  Er zijn nog geen reacties.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie