Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Internetrecht, ook voor u als advocaat

29 maart 2011 Door

  Internet is allang niet meer uitsluitend voor gespecialiseerde kantoren. Ook in de algemene rechtspraktijk komen internetgerelateerde casussen steeds vaker voor. Uw cliënt kan zijn besmaad op Hyves, te maken krijgen met oplichting bij een webwinkel of worstelen met een online auteursrechtschending. De kennis opbouwen over dit rechtsgebied is voor veel niet-gespecialiseerde advocaten lastig. Gespecialiseerd adviesbureau ICTRecht biedt u daarom een ééndaagse cursus over de belangrijkste aspecten van het internetrecht. U kunt hiervoor tot 5 opleidingspunten registreren voor uw permanente educatie.

  In de folder vindt u alle informatie over deze cursus. Het programma van de cursus is als volgt:

  09:30 – 10:00 Ontvangst

  10:00 – 10:45 Onrechtmatige uitingen
  De vrijheid van meningsuiting wordt met grote overgave beoefend op internet. Zeker dankzij de relatieve anonimiteit van het medium zeggen mensen veel meer dan ze in het echte leven zouden durven. Dit kan snel leiden tot smadelijke, lasterlijke of beledigende teksten. De impact daarvan kan groot zijn: dankzij zoekmachines en overzichtsites blijven zulke teksten jarenlang te vinden. Mensen en bedrijven kunnen hierdoor grote schade oplopen. Omgekeerd blijken echter maar al te vaak valse beschuldigingen van smaad of aantasting van reputatie te worden misbruikt om een eerlijke mening “van het net” te krijgen.

  10:45 – 11:15 Auteursrecht
  Internet is het ultieme kopieerapparaat. Iedereen kan muziek, films, teksten, foto’s en andere werken kopiëren en verspreiden zoals hem goeddunkt. Hiermee ontstaan al heel snel botsingen met het auteursrecht. De hoge schadevergoedingen en mogelijkheid voor vergoeding van de werkelijke proceskosten maken het auteursrecht één van de belangrijkste rechtsinstrumenten op internet.

  11:15 – 11:30 Koffie / theepauze

  11:30 – 12:00 Elektronische handel
  Elektronisch zakendoen, bijvoorbeeld via een website of per e-mail, wordt steeds belangrijker. Om “e-commerce” te stimuleren, gelden bijzondere wettelijke regels. Deze geven consumenten bijzondere rechten, en winkeliers en internetondernemers bijzondere plichten.

  12:00 – 12:45 Webwinkels
  De populairste vorm van elektronische handel is de webwinkel: digitaal shoppen. De al genoemde regels gelden hier ook, maar webwinkeliers krijgen nog een fiks aantal extra regels voor de kiezen. Zo moeten zij uitgebreide informatie en voorlichting publiceren aan klanten, en heeft de webwinkelende klant een sterke positie voor wat betreft annuleren, ruilen en garantie.

  12:45 – 13:45 Lunch

  13:45 – 14:15 Getting things done
  Het world wide web en e-mail bieden toegang tot een ongelofelijke hoeveelheid informatie. Maar het is zaak hier efficiënt gebruik van te maken om niet te verdrinken in de mails, nieuwsbrieven en pagina’s. Getting things done of lifehacking is een innovatieve techniek om het overzicht te houden en daar slim en snel gebruik van te maken.

  14:15 – 15:00 Privacy
  Via sociale netwerksites zoals Hyves of Twitter kan iedereen alles met elkaar delen. Aan privacy lijkt weinig behoefte meer. Toch is dat niet waar: problemen over ongewenste publicaties of onthullingen zijn aan de orde van de dag. Een sollicitante die vanwege haar deelname aan een anorexiaforum niet wordt uitgenodigd voor een gesprek, of een buurvrouw die haar digitale doopceel gelicht ziet in het buurthuis, de mogelijkheden voor privacyschending zijn enorm.

  15:00 – 15:15 Koffie / theepauze

  15:15 – 16:00 Positie van tussenpersonen
  Centraal in veel juridische casussen staat de internetprovider of websitebeheerder. Zij zijn als tussenpersoon betrokken bij alle communicaties en publicaties van hun gebruikers. Speciale wettelijke regelingen beschermen hen onder bepaalde omstandigheden, maar leggen hen tegelijkertijd plichten op jegens benadeelde derden.

  16:00 – 16:30 Verzamelen van bewijs
  Een zaak staat of valt met de bewezen feiten. Verzamelen van digitaal bewijs is echter geen sinecure. De gewenste informatie is vaak niet tijdig opgeslagen, bronnen kunnen zomaar verdwijnen en de mogelijkheden voor manipulatie zijn groot.

  16:30 – 18:00 Borrel en netwerken

  De cursus is alleen toegankelijk voor advocaten en bedrijfsjuristen en wordt verzorgd door de academisch geschoolde juristen van ICTRecht. Voor deze cursus kunt u tot 5 opleidingspunten registreren in het kader van uw permanente educatie als u van mening bent dat deze uw vakbekwaamheid ten goede komt. Dit op grond van de Regeling vakbekwaamheid van de Orde van Advocaten.

  Meld u nu aan via het contactformulier of stuur e-mail naar info@ictrecht.nl.

  Arnoud Engelfriet

  Algemeen directeur / Opleidingsdirecteur

  Arnoud Engelfriet is algemeen directeur en opleidingsdirecteur bij ICTRecht. Hij is gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Met zijn informatica-achtergrond richt hij zich graag op complexe technisch/juridisch ICT-vraagstukken en softwarelicenties (met name open source). Zijn website Ius mentis is één van de populairste van Nederland over ICT en recht.


  Er zijn nog geen reacties.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie