Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

PIM: Wie weet wat van u?

25 maart 2011 Door

Uit het onlangs verschenen rapport over “uw digitale schaduw”, blijkt dat uw (persoons)gegevens in 250 tot 500 digitale databanken staan opgeslagen. Deze variëren van de databank van een webshop tot databanken van direct-marketeers tot die van justitie. Op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens heeft u het recht om inzage te krijgen in deze gegevens. PIM, de nieuwe Privacy Inzage Machine van Bits Of Freedom, gaat u hier in de toekomst bij helpen.

Het idee is dat u binnenkort naar de PIM website kunt gaan en dat deze u ondersteunt bij het krijgen van inzage. U vult uw persoonsgegevens in en van welke diensten u gebruik maakt op het internet. Automatisch wordt er dan een brief gegenereerd waarin om inzage wordt gevraagd. U moet dan wel een kopie van uw paspoort bijvoegen. Deze wordt dan gezamenlijk met de brief aan de verschillende bedrijven en instanties toegestuurd.

Met dit initiatief wilt de privacyvoorvechter de drempel om te vragen om inzage wegnemen. Momenteel worden er namelijk wel veelvuldig gebruik gemaakt van een ander recht dat te vinden is in de Wet bescherming persoonsgegevens: het recht van verwijdering. Critici zeggen dan ook over PIM dat er geen behoefte is aan inzage daar mensen er nu ook geen gebruik van maken. Doch de eerder genoemde drempel kan hier ook de oorzaak van zijn dan wel het simpelweg niet op de hoogte zijn van dit recht.

Wat heeft u eraan? Het antwoord op deze vraag moet u zelf geven. Wel kan ik een aantal voorzetjes geven. PIM maakt het makkelijker om de stap te nemen. Het kan ook zijn dat bepaalde dienstverleners foutieve gegevens van u hebben, in dat geval kunt u vragen om correctie. Het derde recht dat u heeft op grond van de Wbp. Een hoger doel kan zijn het afdwingen van transparantie van de huidige internetdienstverleners en hen daarmee dwingen tot “accountability”. In andere woorden, dat bedrijven en instellingen op een verantwoordelijke, transparante en juiste wijze met uw gegevens omgaan en deze niet bewust of onbewust misbruiken.

Itte Overing

Directeur ICTRecht Cloud & E-commerce

Itte Overing werkt als juridisch adviseur bij ICTRecht en is eindverantwoordelijk voor het Cloud- en E-commerceteam. Itte adviseert clouddienstverleners, hun toeleveranciers en afnemers over de juridische aspecten van cloud computing. Zij heeft zich hierbij gespecialiseerd in de continuïteit van bedrijf én dienst en de specifieke juridische uitdagingen van zorginstellingen in de cloud.


Er is één reactie

  1. Lekker handig, vul uw gegevens in en maak zelfs een kopie van uw paspoort, zodat u kunt aanvragen uw gegevens te verwijderen, en ondertussen staan mijn gegevens in 501 databases opgeslagen.
    Hiermee word het dus eerder slechter dan beter.
    Zal ik maar meteen mijn gegevens met dit bericht meeposten? of is dat nog net niet nodig …
    Als er iets aan gedaan moet worden dan moet het denk ik toch iets beter gecoördineerd worden dan op deze manier.

    P.S. ik heb mijn eigen naam gebruikt en mijn eigen email adres om dit bericht te posten. Of had ik dat niet moeten doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie