Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Wie is eigenaar van een in opdracht gemaakte website?

Regelmatig krijgen wij vragen als de volgende over het eigendom van websites. Veel opdrachtgevers denken dat zij eigenaar zijn van wat ze laten bouwen, omdat zij immers bepalen wat er gebouwd moet worden en zij betalen voor het werk. Dat is echter niet zo.

Een paar jaar terug hebben we een website laten bouwen door een professioneel bureau. Recent heb ik een ander bureau ingeschakeld om wat wijzigingen te maken en een forum toe te voegen. Maar na oplevering zegt het oude bureau dat de nieuwe site inbreuk maakt op hun auteursrechten (copyrights)! Zij zouden alle rechten hebben en ik had hen het onderhoud en de uitbreidingen moeten laten doen.Klopt dat? We hebben toch betaald voor de site en het ontwerp, dan is het toch onze site en mogen wij toch zeker wel zelf bepalen wie het onderhoud gaat doen?

Het bureau heeft waarschijnlijk gelijk, maar dat hangt allemaal vrijwel volledig af van wat er precies in het contract (en de bijgehorende algemene voorwaarden) staat.

Hoofdregel van het auteursrecht/copyright is namelijk dat wie het maakt, de rechten heeft. De website is hier door het bureau gemaakt, en dus hebben zij daarop de rechten. Daar is eigenlijk maar één uitzondering op: als in het contract staat dat de auteursrechten naar de opdrachtgever gaan (soms staat er “eigenaar wordt”, dat vind ik twijfelachtig).

Wie betaalt, is auteursrechtelijk compleet irrelevant.

De opdrachtgever krijgt alleen een gebruiksrecht voor de site zoals door hen opgeleverd. Wat dat gebruiksrecht precies omvat, hangt af van het doel van de site en wat er zoal tijdens het offertetraject is gezegd. Is er bijvoorbeeld gesproken over “makkelijk zelf aanpassen” van layout of teksten via een handige WYSIWYG-editor, dan heeft de opdrachtgever het recht die layout of teksten aan te passen. Maar is er niets gezegd, dan zou ik zeggen dat je niet zelf zomaar van alles mag wijzigen. Goed, typefouten waarschijnlijk wel, maar een hele nieuwe layout niet.

Dit betekent ook dat je niet zomaar als opdrachtgever een ander bedrijf mag inschakelen om de site te laten verbouwen. Je zult daarvoor toestemming moeten krijgen van de oude ontwerper, en het is nog maar de vraag of je die zult krijgen.

Wij adviseren dan ook om in zo’n opdracht op te laten nemen dat het eigendom van de site overgaat naar de opdrachtgever, of op zijn minst dat onderhoud door de opdrachtgever zelf mag worden gedaan, dan wel door een door hem gekozen hulppersoon.

Wat zijn belangrijke juridische aandachtspunten voor starters?

Je leest het in onze factsheet – Het recht voor startups!

 

Juridische generatoren

Met de juridische generatoren van ICTRecht op JuriDox.nl kunt u snel en tegen een gunstig tarief zelf al uw juridische documenten opstellen zoals een verkoopcontract voor auteursrecht maar nog veel méér.

 

Arnoud Engelfriet

Algemeen directeur / Opleidingsdirecteur

Arnoud Engelfriet is algemeen directeur en opleidingsdirecteur bij ICTRecht. Hij is gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Met zijn informatica-achtergrond richt hij zich graag op complexe technisch/juridisch ICT-vraagstukken en softwarelicenties (met name open source). Zijn website Ius mentis is één van de populairste van Nederland over ICT en recht.


Er zijn 18 reacties

 1. Ik blijf het raar vinden dat bedrijven die een opdracht krijgen, waarin hun wordt gevraagd iets specifieks te crëeren nadat de opdrachtgever zijn (design) eisen heeft voorgelegd. Het creatieve gedeelte is dus geen alleenrecht van de bouwer en de creatieve input wordt direct financieel vergoed.

 2. De wet behandelt het creatieve werk los van de financiële kant. Dit is zo bedoeld, om te zorgen dat kunstenaars niet al te makkelijk ‘uitgeknepen’ worden door opdrachtgevers.

  Ik ben het met je eens dat dit tot gekke situaties leidt bij professionele bureaus die in opdracht werken. Maar het is niet anders, en het zal dus contractueel geregeld moeten worden.

  Wanneer de opdrachtgever méédenkt in het creatieve proces, dan kan sprake zijn van een gedeeld auteursrecht. Maar alleen een plan van eisen op tafel leggen is daarvoor niet genoeg.

 3. Een financiële vergoeding kan alleen worden gevraagd als er een overeenkomst is. Dat mag op zich ook mondeling of per mail afgesproken zijn, maar het moet wel vóóraf afgesproken.

  Laat het bedrijf dus onderbouwen waar de afspraak staat dat er een gebruiksrecht moet worden betaald. Als ze zeggen “dat is gebruikelijk in de branche” of “dat doen we bij al onze klanten” dan is dat géén argument. Bij elke klant moet echt expliciet worden afgesproken wat het kost.

  1. Een contract is altijd van belang om conflicten later te voorkomen, of in ieder geval om ze in te kunnen perken. Als er niets is afgesproken en er komt ruzie, dan kan dat hoog oplopen. Samen op papier zetten wat er wel en niet mag terwijl je elkaar nog aardig vind, zou niet moeilijk moeten zijn en voorkomt veel gedoe.

   Natuurlijk, je verwacht niet dat je ruzie krijgt maar het kan altijd mis gaan. Dat is onze ervaring.

 4. besloten om in Cloud te gaan werken. mijn webbouwer begon te steigeren toen ik vroeg om de domeinnaam van mijn site in eigen beheer te willen hebben.(op advies van de adviseur van de hostingpartij). plotseling ontving ik geen emails meer (die liepen via zijn server) en mijn website was uit de lucht. Advocaat ingeschakeld na brief kreeg ik na 1,5 week wee emails en na paar weken site weer in de lucht. ICT medewerkers anderen bureau hebben dagen gewerkt om mij hierbij te helpen. Het is de verantwoording van de oorspronkelijke registrar om de juiste informatie ter beschikking te stellen als de houder van een domeinnaam deze wil verhuizen naar een andere registrar. Dit behelst echter meer
  dan slechts het bekend maken van het token. De kennis voor het automatisch overdragen van de dns records dient ook aanwezig te zijn. heeft wel de tokens overgedragen maar zijn eigen dns servers nu, 30 januari 2013 10:30 blijft nog steeds foute informatie verspreiden ook heeft hij beheer van de webiste onder zich gehouden en de email. Tevens had ik betaald voor een mailmodule waar gegevens instaan die krijg ik ook niet. als eenmanszaak ben ikal veel geld kwijt aan de advocaat. Het loopt al weken advocaat stelt voor om een gesprek te voeren met de twee technische partijen. Ik ben zo onwetend over deze materie dat ik niet weet wat mijn rechten zijn en mogelijkheden in deze zaak. kortom nog meer geld uitgeven aan de advocaat of een nieuw site bouwen?

 5. Vraag
  Onze oude site is uit de lucht gehaald afgelopen week
  Reden is dat de webbouwer de nieuwe site niet naar ons inziens maakt als afgesproken

  Nu om druk op te zetten is door bouwer de oude site uit de lucht
  Ondanks dat deze betaald en 4 jaar al draait
  Er word door bouwer aangegeven dat de licentie bij hun ligt

  1) kan dit?
  2) kan ik oude site opeisen en zelf online zetten?

  Graag uw idee erover
  Dank

  1. Dit hangt vrijwel helemaal af van de voorwaarden. Heeft u de auteursrechten overgekocht, of slechts een tijdelijke licentie afgenomen? Wat staat er over opzegging door de webbouwer, en mag deze dit relateren aan het niet-betalen van een factuur van een andere opdracht?

 6. Wij hebben dit in onze algemene voorwaarden opgenomen. Het design is bij ons meteen van de klant, maar wijzigingen moeten wel eerst overlegd worden ivm het behoud van de kwaliteit van de website. Maar men is altijd vrij om weg te gaan en de boel over te hevelen aan een ander bedrijf. Hier doen wij niet moeilijk over.

  In jou geval is dat:
  1) Check de AV in het contract dat je afgesloten hebt. Hij kan sowieso niet zomaar je site uit de lucht halen mits er sprake is van wettelijke overtredingen. Althans, wij doen dit nooit.
  2) Je zou de ftp gegevens kunnen vragen (hier heb je sowieso recht op aangezien het toch je eigen site is) en kun je alles kopiëren. Je kan je hosting ergens anders onderbrengen of het wachtwoord dan veranderen en dan je website weer online zetten bij het nieuwe hostingbedrijf.

  Succes!

 7. Vraag: als ik iemand een opdracht geef om een software applicatie voor mij te bouwen. Hoe regel ik dat dit wettelijk gezien mijn eigendom is? En dat in een later stadium ook iemand anders mag sleutelen aan de applicatie indien nidg?
  En hoe regel ik dat de developer tijdens het maken, het concept niet openbaar maakt?

 8. Ik ontwerp websites en registreer en host domeinen hiervoor. Klant betaalt voor design, registratie en hosting. Maar mijn bedrijf blijft eigenaar van de domeinnaam, tenzij deze afgekocht wordt. Is dat redelijk?

 9. Domeinnamen kunnen ook merknamen zijn, dan is er geen sprake dat de naam jou eigendom is. Wees dan duidelijk naar je klant dat er op jou code, als je die zelf schrijft, auteursrechten berusten.

  1. Beste Michael,

   Volgens de Auteurswet is het auteursrecht “het uitsluitend recht van den maker van een werk om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld”. Dit houdt eigenlijk gewoon in dat degene die het werk heeft gemaakt als auteursrechthebbende wordt aangemerkt. Ook als de maker dit werk in opdracht heeft vervaardigd. De maker (auteursrechthebbende), kan zijn auteursrechten echter wel overdragen. De overdracht moet plaatsvinden via een akte. In het geval een website in opdracht is ontwikkeld, dan is de softwareontwikkelaar auteursrechthebbende. Dit is echter anders wanneer de website volledig bestaat uit Open Source software en de website “slechts” is ingericht door de softwareontwikkelaar.

 10. Ik ben wel benieuwd naar hoe het dan anders is als de website volledig bestaat uit Open Source software en de website “slechts” is ingericht door de softwareontwikkelaar.

  Als ik een WordPress website maak voor een klant, die ik geheel naar wens heb aangepast (klant heeft voor een template gekozen wat door mij veranderd moet worden), ben ik dan geen auteursrechthebbende?

  1. Beste Josephine
   Wordpress is een Open Source software waarop de General Public License (GPL) van toepassing is. Dat betekent dat toestemming wordt gegeven om de software te gebruiken, echter wordt het auteursrecht daar niet mee overgedragen. Als je de software wil gebruiken, moet je je houden aan de licentievoorwaarden. Wanneer je dit niet doet, is er sprake van auteursrechtinbreuk. Daarnaast is het zo dat de broncode openbaar moet worden gemaakt als veranderingen worden aangebracht onder dezelfde GPL-licentie.

   Wat betreft de vraag over auteursrecht op de websites die je maakt: de drempel om auteursrecht te krijgen is vrij laag. Echter moet het wel gaan om creatieve keuzes die zijn gemaakt. Op een website kunnen daarom meerdere auteursrechten rusten, bijvoorbeeld op een alinea of foto. Zie ook onze blog: https://ictrecht.nl/2012/11/30/auteursrecht-en-website-hoe-zit-het-ook-al-weer/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie