Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Webwinkels van politieke partijen voldoen niet aan de wet- en regelgeving

9 januari 2007 Door

De webwinkels van de vier grote politieke partijen (CDA, PVDA, VVD en de SP) voldoen niet aan de wet- en regelgeving. Dit blijkt na het uitvoeren van de juridische website scan op de webwinkels door ICTRecht. Met name de Wet koop op afstand wordt niet nageleefd.

De webwinkels dienen aan te geven dat consumenten een bedenktijd van 7 werkdagen hebben. Geen van de webwinkels spreekt over deze bedenktijd. De gevolgen voor de webwinkels zijn groot. Het niet voldoen aan deze informatieplicht leidt er namelijk toe dat de consument tot drie maanden na ontvangst van het product de overeenkomst kan ontbinden.

Wanneer de consument besluit om daadwerkelijk over te gaan tot ontbinding van de overeenkomst, zijn de politieke partijen verplicht binnen 30 dagen de koopprijs terug te betalen. De Wet koop op afstand geeft echter niet aan binnen welke termijn de consument de artikelen moet retourneren. De bedenktijd is overigens niet van toepassing op de volgende producten:

  • producten die door de koper zijn gespecificeerd (bijvoorbeeld een zelf samengesteld t-shirt)
  • producten die duidelijk persoonlijk van aard zijn (bijvoorbeeld een vlag met een foto van jezelf);
  • kranten en tijdschriften;
  • producten die snel kunnen bederven of verouderen.

Naast de genoemde webwinkels van de politieke partijen zijn er nog vele andere webwinkels die niet voldoen aan de wet- en regelgeving. Juist van een politieke partij zou een consument toch mogen verwachten dat er wordt voldaan aan de wet- en regelgeving.

Zie tevens de berichten op Webwereld en Nu.nl.

Steven Ras

Algemeen directeur

Steven Ras is algemeen directeur bij ICTRecht. Hij is gespecialiseerd in ICT en recht en dan met name op het gebied van ICT-contracten, digitaliseringstrajecten (elektronische handtekening), e-commerce, cloud- en privacyvraagstukken.

Juist vanwege zijn achtergrond als internetondernemer heeft hij veel belangstelling voor het internetrecht en de daarmee samenhangende juridische vraagstukken. Binnen ICTRecht houdt Steven zich tevens bezig met innovaties, acquisitie en klantcontacten.


Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie